Siminica Mirea, despre Unirea Principatelor Române: Un pilon important în dezvoltarea ulterioară a României

Senatorul de Olt Siminica Mirea a ținut să marcheze, joi, Unirea Principatelor Române printr-o postare pe pagina sa de socializare în care reamintește contextul evenimentului petrecut în urmă cu 160 de ani, precum și importanța lui în ceea ce avea să se întâmple în 1918, Marea Unire.

Printre altele, parlamentarul de Olt reliefează că Mica Unire a reprezentat un pilon important în dezvoltarea ulterioară a României, „fiind produsul iscusinței poporului român în fața provocărilor externe”.

„Astăzi, 24 ianuarie, sărbătorim 160 de ani de la Unirea Principatelor Române. Unirea s-a realizat, de facto, prin alegerea domnitorului A.I. Cuza atât în Moldova, la data de 5 ianuarie 1859, cât și în Țara Românească, pe 24 ianuarie. Ulterior, puse în fața faptului împlinit, Marile Puteri au recunoscut unirea Țării Românești cu Moldova.

Astfel, după lungi încercări și tensiuni între români și Marile Puteri, căci Imperiul Otoman și Austria erau împotriva unirii Principatelor Române, s-a realizat un ideal la care mulți români doar visau la acea vreme. Unirea a reprezentat un pilon important în dezvoltarea ulterioară a României, fiind produsul iscusinței poporului român în fața provocărilor externe. Unirea a fost consolidată ulterior prin venirea la putere a lui Carol I în anul 1866, el fiind liantul între Principatele Unite și Marile Puteri.

În final, nu putem să nu remarcăm perseverența elitelor române pentru împlinirea idealurilor naționale. Încercarea de unificare se afla în mințile românilor cu multe decenii înainte de momentul 1859, procesul fiind început odată cu revoluția din 1848. Inteligența, calitatea diplomatică, dar și mulți alți factori au condus la ceea ce denumim astăzi «Mica Unire»”, a scris, în mediul virtual, Siminica Mirea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here