Sute de caracaleni au sărbătorit Unirea Principatelor Române, alături de autorități/ FOTO

În ciuda frigului și a ploii, sute de oameni simpli au sărbătorit, joi, la Caracal, pe platoul din fața primăriei, Unirea Principatelor Române, alături de autorități.

La manifestări au participat mai multe figuri importante ale municipiului, în frunte cu primarul orașului, Liviu Radu, a rostit un mesaj despre importanța evenimentului marcat.

Au fost, de asemenea, consilierii locali, conducătorii instituțiilor publice, oameni de cultură, fiind reprezentat și Consiliul Județean Olt prin consilierul județean Lucian Bondrescu.

„ Unirea Principatelor Române sau Mica Unire de la 1859 a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român. Cu prilejul acestei zile, în calitate de primar al municipiului Caracal, reafirm mesajul de unitate și solidaritate pe care românii l-au transmis în urmă cu 160 de ani, când liderii politici ai vremii au decis că interesul național și soarta poporului sunt mai presus de orice ambiții egoiste sau interese particulare. În acele timpuri, Unirea a fost considerată ca fiind cheia bolții fără de care s-ar fi prăbușit tot edificiul național. Românii de pretutindeni își afirmă astăzi cu mândrie valorile și originile, celebrându-i pe cei care au pus bazele construcției noastre naționale.
Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Tării Românești va rămâne o zi importantă pentru istoria și identitatea poporului român, iar celebrarea ei evocă hotărârea și ambiția unor lideri cu viziune de a uni și mobiliza societatea în jurul unor idealuri și a unor proiecte comune.

(…) Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să fim conștienți de forța noastră ca popor și să ne regăsim speranța că putem trăi într-o societate mai bună, mai solidară și mai prosperă. Să celebrăm împreună Unirea Principatelor și să reflectăm la semnificația acestei zile în care înțelegem că România suntem fiecare dintre noi și toți laolaltă. La mulți ani, România! La mulți ani, români!”, a transmis a primarul Caracalului.

Programul manifestărilor a fost unul bogat, cuprinzând și momente artistice prin prestația membrilor Centrului Cultural Caracal. A fost reamintit contextul istoric intern și european care a făcut posibilă Unirea, au fost interpretate melodii patriotice, a fost jucată scena alegerii, la 5 ianuarie 1859, a lui Alexandru Ioan Cuza ca Domn al Moldovei, iar la final toată suflarea s-a prins într-o mare Horă a Unirii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here