Aproape 96.000 de ouă cu insecticid dintre cele comercializate de ferma din Scornicești, retrase de pe piață

Inspectorii sanitari veterinari fac eforturi pentru retragerea a cât mai multe ouă dintre cele aproape 300.000 contaminate cu insecticid care au fost comercializate în mai multe județe de ferma avicolă de la Scornicești.

Din datele recepționate de la județele implicate în alerta alimentară cu ouăle contaminate cu Fipronil provenite de la o fermă avicolă din județul Olt, până vineri la prânz au fost retrase de la comercializare 95.801 ouă, din județele Olt, Argeș, București și Ilfov, transmite Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentară (DSVSA) Olt. Pentru toate loturile de ouă retrase de la comercializare, destinația este neutralizarea (incinerare în unități autorizate sanitar veterinar).

„Acțiunea de retragere este în desfășurare și pe măsură ce datele ne vor fi furnizate de către județele implicate, vom actualiza situația”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Olt, Venera Popa.

Vineri, 25 ianuarie, de la ferma avicolă a plecat un prim transport cu 261.510 ouă, către unitatea de neutralizare.

„Acțiunea de dirijare a ouălor către unitatea de neutralizare autorizată sanitar-veterinar va continua până la finalizarea stocului. Se menține în continuare interdicția de comercializare a ouălor de către ferma avicolă. Nici un produs al unității respective nu părăsește ferma dacă nu este însoțit de un buletin de analiză care să ateste conformitatea acestora”, a mai spus reprezentanta DSVSA Olt.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt a intensificat acțiunile de control privind verificarea reziduurilor în ouăle produse în fermele avicole din județ, după ce 36.000 din cele peste 100.000 de ouă contaminate cu Fipronil, un insecticid periculos interzis în Uniunea Europeană, puse în circulație pentru consum de o firmă din Teleorman, au ajuns și în Olt. Așa s-a descoperit la ferma avicolă din Scornicești, care aparține aceleiași societăți din Teleorman,  peste 300.000 de ouă contaminate cu același insecticid. Asta după ce ferma din Scornicești apucase să comercializeze peste 280.000 de ouă în județele Olt, Dolj, Argeș, Vâlcea și municipiul București.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here