„Pentru Nae”, expoziție plastică dedicată maestrului Nicolae Truță, la 70 de ani de la naștere/ FOTO

Manifestările dedicate regretatului artist plastic Nicolae Truță au demarat, vineri, la Slatina, cu o expoziție de pictură semnată de Marcel Duțu, intitulată „Pentru Nae” și găzduită de Galeria „Artis”.

Evenimentul, pus la cale de Muzeul Județean Olt și de Asociația Culturală „Nicolae Truță”, s-a bucurat de multă lume bună, mulți prieteni ai marelui artist omagiat.

Despre opera expusă, despre autorul ei și despre Nicolae Truță au vorbit, printre alții, Laurențiu Guțică, directorul Muzeului Județean Olt, artistul plastic Gheorghe Dican, vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi preşedinte al UAP Vâlcea, pictorul Cătălin Podoleanu, graficiana și pictorița Cristina Bacicu Botez, jurnalistul și scriitorul Dumitru Sârghie, profesorul Viorel Călugăru, preşedintele asociaţiei Salvaţi Identitatea Satului, poetul Viorel Păcală etc.

Concluzia generală a fost că Slatina, orașul în care Nicolae Truță și-a trăit viața, unde și-a creat opera și unde a creat și o școală artistică în care s-au format copii și tineri ce, ulterior, au confirmat că maestrul nu s-a înșelat punându-le în mână creionul și pensula, nu face destul pentru recunoașterea meritelor și personalității marelui artist, admirat, laolaltă cu opera lui, de mari critici de artă și de artiști de seamă din toate domeniile culturale.

La vernisaj au mai participat, printre alții, Petti Velici, vicepreședintele UAP Vâlcea, scriitorul și fotograful Gheorghe Atanasescu, poetul Ioan Smedescu și soția sa, Elena, Ion Popescu-Labă, soția marelui dispărut, Elena Truță, și fiul său, Lucian.

Seria manifestărilor va continua, sâmbătă, în sala de festivități a Muzeului Județean Olt, unde, cu ora 11,00, va fi lansat volumul de versuri „Poezii alese”, scrise de Nicolae Truță. Cartea este recenzată de scriitorul Paul Aretzu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here