Avocații din Olt PROTESTEAZĂ. Ei cer, printre altele, majorarea onorariilor din oficiu

Avocaţii din Olt protestează luni, alături de colegii lor din Bucureşti şi din alte 13 judeţe din țară, pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu nivelul şi modalitatea de stabilire a onorariilor din oficiu. Ei vor purta banderole albe pe braţ şi avertizează că vor organiza astfel de acţiuni până la soluţionarea disfuncţionalităţilor din sistemul de asistenţă juridică. 

Protestul a fost anunțat de Baroul Olt, care a dat detalii și despre calendarul acțiunilor.

„Începând cu data de 11.02.2019, orele 08.00, toți avocații din Baroul Olt vor începe un protest pentru sprijinirea colegilor avocați care acordă asistență juridică din oficiu la organele de urmărire penală și la instanțe astfel:

În perioada 11.02.2019 -24.02.2019 avocații vor purta o banderolă albă pe braț;

În perioada 25.02.2019 – 10.03.2019 se va asigura asistență judiciară în cauzele penale exclusiv pe măsurile preventive”, se arată într-un comunicat de presă al Baroului Olt.

Calendarul acțiunilor de protest mai prevede ca, începând cu 11 martie, timp de 30 de minute pe zi, vreme de o săptămână, să nu se mai asigure asistentă judiciară. Iar dacă problemele avocaților nu vor fi rezolvate, refuzul acordării asistenței judiciare în termenii stabiliți va fi pe termen nelimitat.

Protestatarii cer majorarea onorariilor cuvenite avocaţilor pentru prestarea serviciilor de asistenţă judiciară în materie penală, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenţă judiciară şi extrajudiciară, precum şi pentru asigurarea serviciilor de asistenţă judiciară privind accesul internaţional la justiţie în materie civilă şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

Ei mai solicită reglementarea prin protocol a onorariilor/remuneraţiilor cuvenite curatorilor și eliminarea practicii judecătorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here