Membru al conducerii PNL Olt, săltat de DIICOT la solicitarea Serviciului Secret american. Cu cine făcea echipă Liviu Voiculescu

Exif_JPEG_420

Perchezițiile efectuate la sfârșitului anului trecut de procurorii DIICOT-Structura Centrală în Olt, la cererea Serviciului Secret al Statelor Unite ale Americii (SUA) au vizat un membru din conducerea PNL Olt, urmărit de autoritățile americane într-un dosar în care au fost făcute investigații sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică și spălare de bani.

Este vorba de Beniamin Filip Ologeanu din Scornicești, care făcea parte nu doar din organizația locală a PNL și, sprijinit de președintele Liviu Voiculescu, din Biroul Politic Județean (BPJ) al PNL Olt, ci și dintr-o rețea de infractori specializați în săvârşirea de fraude informatice care au avut ca țintă cetățeni americani, prejudiciul cauzat acestora fiind de aproximativ 34.000.000$.

„Prin intermediul unor site-uri de comerț electronic, membrii grupului au postat anunțuri cu marfă care în realitate nu exista. Victimele interesate să cumpere bunurile inexistente erau îndrumate să contacteze «vânzătorul» prin telefon sau email. Suspecţii operau «centre de comandă» unde ofereau explicaţii pe larg a motivelor pentru care bunurile din anunţuri erau la un preţ scăzut şi precizau că acestea trebuie să fie comercializate cât mai rapid. De asemenea, suspecţii ofereau explicaţii despre modalitatea în care trebuie efectuată plata pentru aceste bunuri, convingând victimele să transmită sumele de bani, fie în valută USD, fie folosind metode de plată care efectuau imediat convertirea în USD. Ulterior, suspecţii contactau un procesor de plăţi american care efectua conversia în bitcoin precum si transmiterea criptomonedei către procesoare de plăţi străine aparţinând suspecţilor”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Cu banii câștigați din aceste infracțiuni, liberalul de la Scornicești și-a cumpărat mai multe imobile în București și în Olt, unele pe numele părinților, altele pe numele său, precum și un bolid de lux.

Mai precis, Beniamin Ologeanu a cumpărat un apartament în București pe numele părinților săi, un teren de aproape 5000 de metri pătrați tot în Capitală și tot pe numele părinților, o parcare la subsolul blocului din București, dar și două terenuri, unul de aproape 70.000 de metri pătrați, celălalt de 27.600 metri pătrați, ambele pe raza orașului Scornicești, acestea din urmă pe numele său. De asemenea, Ologeanu și-a tras și un automobil de lux, marca Porsche Panamera.

Toate acestea au fost indisponibilizate de DIICOT, laolaltă cu celelalte imobile aparținând celorlalți membri ai rețelei, „pentru a se evita ascunderea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor ce pot servi la repararea pagubelor cauzate persoanelor vătămate”. În baza unor mandate internaționale de arestare, Ologeanu și ceilalți parteneri de „afaceri” au fost extrădați în Statele Unite ale Americii.

Beniamin Ologeanu nu este singurul liberal din conducerea PNL Olt care are probleme cu legea. Însuși președintele Liviu Voiculescu are calitatea de inculpat în dosarul în care este judecat de Curtea de Apel Craiova pentru constituire sau aderare la un grup infracţional organizat, organizarea şi desfăşurarea de activităţi ilicite în domeniul jocurilor de noroc și pentru conflict de interese, după ce a fost achitat în primă instanță.

Achitat și el în primă instanță, în același dosar este judecat și președintele PNL Bălteni, Radu Moruși, fost co-președinte al TNL Slatina, de asemenea pentru constituire sau aderare la un grup infracţional organizat și pentru organizarea şi jocuri de noroc ilicite.

De notat că, întrebat, ieri, ce modificări au avut loc în ultima perioadă în Biroul Politic Județean, președintele PNL Olt a dat detalii care nu conțin și numele lui Beniamin Ologeanu, dispărut din BPJ, salvând astfel imaginea organizației în care a activat și inculpatul de talie internațională de la Scornicești.

De precizat că povestea protejatului său a ascuns-o și față de cei mai apropiați colegi din conducerea PNL Olt, pe care, la ședința BPJ de la sfârșitul lunii ianuarie, i-a mințit că Ologeanu și-a dat demisia, deși acesta fusese ridicat de procurori și extrădat în SUA de anul trecut. Or, poate a mers el însuși peste ocean și i-a cerut lui Ologeanu demisia scrisă, ca document necesar la dosar, deși este greu de crezut că ăsta ar fi fost un motiv pentru un atât de mare efort. Cert este că, totuși, Liviu Voiculescu chiar a fost, în ianuarie 2019, în Statele Unite ale Americii, după ce fostul lui coleg de partid a fost extrădat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here