Bugetul intră la votul Parlamentului: Alocaţii mărite după aprobarea amendamentului PNL şi bani tăiaţi de la servicii pentru programele lui Dragnea

Camera Deputaţilor şi Senatul se vor reuni vineri într-o şedinţă comună pentru votarea proiectului de buget de stat şi a bugetului asigurărilor sociale pentru 2019. 

Mai multe amendamente la forma bugetului adoptată de Guvern au trecut în această săptămână de dezbateri în Parlement printre care şi un amendament depus de PNL prin care alocaţiile copiilor începând cu 1 martie. Acesta a provocat un scandal în plen după ce coaliţia PSD-ALDE a fost luată pe neaşteptate cu trecerea proiectului şi iniţial a vrut reluarea votului. Acesta va duce la majorarea bugetului Ministerului Muncii pe anul 2019 cu 2.130.528.000 lei.

Potrivit lui preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, sursa de finanţare pentru majorarea alocaţiilor va fi deficitul bugetului general consolidat care ar creşte astfel de la 2,55% la 2,76%. Dragnea a explicat că pentru schimbarea deficitului bugetar este necesară modificarea legii plafoanelor bugetare.

De asemenea, un amendament depus chiar de Liviu Dragnea şi adoptat de Parlament prevede tăieri din bugetul SRI în valoarea de 30 de milioane de lei.

Tot prin decizia lui Liviu Dragnea s-a prevăzut suplimentarea bugetelor Ministerului Sănătăţii şi CNAS cu 295.000.000 lei, bani care provin din bugetul SRI. Această sumă e destinată finanţării programului privind vitamina D, a programului “Panorama”, care presupune testări prenatale ale femeilor însărcinate, programului de testare a markerilor tumorali şi programului “Diabet juvenil”.

De asemenea, bugetul Academiei Române a fost majorat în plen, printr-un amendament, cu 350.000 lei pentru editarea şi publicarea clasicilor literaturii române în ediţii ştiinţifice integrale

PSD şi ALDE se vor baza pe voturilor grupului UDMR pentru a trece proiectul de buget. După adoptarea în Parlamentului, bugetul va merge pe masa preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here