DSVSA Olt: Cele cinci focare de pestă porcină africană apărute în Rusăneşti și Cilieni au fost stinse. Ce obligații au cetățenii

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt informează că, în această saptămână, au fost stinse cele cinci focare de pestă porcină africană apărute în gospodăriile din localitățile Rusăneşti și Cilieni.

Citește și Șefa Secției Psihiatrie din Spitalul Slatina, dr. Cristina Mischie, cercetată pentru luare de MITĂ

În acest context, autoritățile au ridicat măsurile sanitare veterinare specifice din zonele cu restricții.

De la începutul anului și până în prezent nu au mai fost confirmate focare de pestă porcină africană pe teritoriul judeţului Olt, situaţia epidemiologică fiind staţionară, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

Citește și VIDEO Captură impresionantă în urma perchezițiilor care au avut loc, vineri, în Olt. 10 persoane, audiate

Achiziţia de porci în aceste localităţi se va face totuși cu respectarea procedurilor din manualul operaţional pentru combaterea pestei porcine africane, pâna la finalizarea procedurii de repopulare.

„Ulterior, proprietarii de exploataţii nonprofesionale care vor să achiziţioneze suine au obligaţia respectării legislaţiei sanitare veterinare şi anume ca animalele să fie identificate cu crotalie auriculară, însoţite de documente legale (certificat sanitar veterinar pentru transport animale vii  şi formular de mişcare), iar dacă se cumpără din alte judeţe trebuie obligatoriu solicitat aviz interjudeţean”, se mai arată în comunicatul Direcției Sanitare Veterinare.

DSVSA Olt solicită în continuare sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau DSVSA Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here