Documente istorice INEDITE, prezentate la Jandarmeria Olt – FOTO

Miercuri, 27 martie, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Olt a fost gazda unui simpozion intitulat „169 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române”.

În cadrul activităţii, profesor dr. Laurenţiu Guţică Florescu – directorul Muzeului Judeţean Olt, a prezentat corespondenţa purtată de un subofiţer jandarm cu familia sa în perioada interbelică şi în timpul celui de-al doilea război mondial, precum şi consideraţii privind organizarea şi rolul Jandarmeriei Române la nivel naţional, precum şi evoluţia acestei Arme în judeţul Olt.

„Cu această ocazie, la sediul Jandarmeriei Olt au fost expuse o serie de materiale privind istoricul unității, organizarea şi rolul structurilor de jandarmi.Simpozionul la care au participat jandarmii olteni face parte din activităţile organizate la nivelul Jandarmeriei Olt cu ocazia sărbătoririi la data de 3 aprilie, a 169 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române“, se arată într-un comunicat al Jandarmeriei Olt.

Momentul care marchează întemeierea Jandarmeriei Române este 3 aprilie 1850 când, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului Obştesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea corpului slujitorilor în jandarmi”.

Prin această lege s-a dat statutul juridic armei jandarmeriei şi s-au stabilit principiile de organizare şi funcţionare. La 23 iunie 1865, a fost redactat Regulamentul pentru serviciul jandarmeriei de oraş, prin care se stabilea locul şi rolul în noua formă de organizare, în urma căruia, deşi se aflau sub autoritatea Ministerului de Război, jandarmii au fost puşi sub autoritatea Ministerului de Interne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here