Socialiștii europeni, mesaj DUR pentru partidul lui Dragnea: Relațiile cu PSD, ”înghețate”

Sursa foto: moldova.europalibera.org

Liderii Partidului Socialiștilor Europeni ”consideră înghețate relațiile cu PSD” până în momentul în care Guvernul de la București își va clarifica angajamentul față de statul de drept și va urma recomandările Comisiei Europene, a transmis liderul PES, Serghei Stanisev, potrivit unui comunicat de presă al PES. 

”Președintele PES, Serghei Stanișev, a reiterat preocupările sale cu privire la statul de drept din România. El i-a informat pe premierii, comisarii și liderii partidelor că până când Guvernul României nu își va clarifica angajamentul față de statul de drept și până când nu va urma recomandările Comisiei Europene, conducerea PES va considera înghețate relațiile cu PSD, în așteptarea unei discuții formale în cadrul următoarei întâlniri a conducerii PES, din luna iunie, când se va discuta și despre statutul de membru al PSD în cadrul PES. El a mai spus că până atunci PES nu va organiza niciun eveniment împreună cu PSD”, se arată în comunicatul citat.

O reacția la acest anunț a venit din partea ONG-ului de stânga, ”PES activists România”, instituție parteneră a PSD.

Într-un mesaj publicat pe Facebook, reprezentanții ”PES activists România” cataloghează drept ”regretabilă și profund incorectă” poziția PES de a considera blocate contactele cu social-democrații din România. Aceștia îi acuză pe socialiștii eurpeni că nu le-au oferit celor de la PSD ”o șansă reală dialogului”.

Redăm, mai jos, mesajul ”PES activists România”: 

„Poziția adoptată de Partidul Socialiștilor Europeni de a considera blocate contactele cu Partidul Social Democrat este regretabilă și profund incorectă. Momentan vorbim doar de o poziție publică pentru că formal nu a fost luată nicio decizie la nivelul structurilor decizionale ale PES. Rațiunile electorale, informațiile insuficient verificate și lipsa de consultare a social democraților din România au condus la aceste discuții. Pentru a lua o decizie corectă prima regulă este să asculți toate părerile, pentru a clama nevoia de transparență este nevoie să lași poarta deschisă dialogului.

Cei aproape jumătate de milion de membri ai Partidului Social Democrat au fost ignorați prin această poziție publică pentru că nu s-a oferit o șansă reală dialogului. La Madrid s-a decis începerea unor schimburi de opinie. Discuțiile au început, iar la nivel tehnic dialogul a fost unul constructiv, conform declarațiilor publice ale tuturor părților implicate.

Cei aproape jumătate de milion de social democrați nu au nevoie de aprobare pentru a-și cunoaște valorile și identitatea politică, la fel cum și cei peste 10.000 de membri PES activists România vor continua să militeze pentru o Europă socială. Partidul nostru are astăzi 126 de ani de istorie, a supraviețuit perioadelor grele ale dictaturilor impuse de extrema dreaptă și de comunism, și va continua politica sa social democrată pro-europeană care a condus la aderarea României la UE și NATO.

Partidul Social Democrat va câștiga alegerile pentru Parlamentul European din România și va contribui activ la o dezbatere reală despre viitorul social democrației europene. După alegeri trebuie să luăm o decizie la nivel european cu privire la ce tip de social democrație ne dorim pe viitor. Va trebui să decidem între o politică, cu accente elitiste, care conduce la eșecul politic și o politică socială bazată pe apropiere de oameni și de nevoile lor. Social democrația europeană poate să supraviețuiască doar prin solidaritate și dialogul între membri săi. Partidul Social Democrat va continua să fie vocea rațiunii și a unei social democrații atașate de valorile sale fundamentale care au condus la construcția proiectului european.

În iunie suntem convinși că vom găsi cele mai bune soluții iar Partidul Social Democrat va rămâne unul dintre principalele partide social democrate din Uniunea Europeană.”

Sursa: b1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here