Pacienți din Olt, vânduți de medicii de familie ca la târg. Cât cer doctorii pe ei

Mai mulți medici de familie din Olt își vând pacienții ca la târg. Totul este, însă, legal. Unul dintre doctorii care și-a scos afacerea la mezat cere pe ea, inclusiv pe lista de pacienți, peste 13.000 de euro.

Un medic din Craiova care deține un cabinet medical în Olt, la Vulpeni, și-a anunțat public intenția de a vinde afacerea, cu tot cu lista de pacienți. Doctora Cristina Daniela Drondoe cere pe activitatea pe care o desfășura în Vulpeni, inclusiv pe lista sa de pacienți, 13.250 de euro.

„Cabinet medic de familie Drondoe Cristina Daniela, cu sediul în Craiova, Bariera Vâlcii, nr. 6, județul Dolj, punct de lucru situat în comuna Vulpeni, județul Olt, în conformitate cu prevederile art 12, din Ordinul numărul 1322/02.11.2006, emis de MS, anunță intenția de vânzare a praxisului cabinetul lui Medic de Familie Drondoe Cristina Daniela, punct de lucru în comuna Vulpeni, județul Olt, ce își desfășoară activitatea în spațiul ce face obiectul contractului de concesiune nr. 1944/24.04.2017, având suprafața totală de 31 metri pătrați, compusă din o sală de consultații-cabinet medical, cu suprafață de 16 mp, o sală de tratament, cu suprafața de 15 mp și utilizarea de spații comune în cotă de 1/2 din suprafața de 42 mp, compusă din hol (sală de așteptare) – 21mp cameră de sterilizare – 11 mp11 mp, debara+toaletă-10 mp.

Această adresă constituie notificare privind intenția de vânzare a praxisului (lista pacienți+ cedare drept de folosință spațiu) la prețul de 13.250 euro, în formate cu prevederile legale aplicabile”, se arată în anunțul doctoriței din Craiova.

Anunțuri similare au fost postate pe site-ul Colegiului Medicilor Olt și de alți medici de familie, unii dintre ei motivându-și opțiunea. De pildă, doctora Adriana Elena Geapănă, care deține un cabiet medical în localitatea în Vișina Nouă, cesionează/vinde afacerea pentru că, spune ea, va ocupa, din vară, un post de medic în cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Olt.

Dr. Alina Nistor, care are un cabinet în comuna Dăneasa, sat Berindei, și-a anunțat intenția de a cesiona proxisului începând cu data de 1 iunie 2019.

Un alt medic, Alina Iulia Iordache, anunță că își vinde practica desfășurată în Balș „deoarece voi începe activitate la o instituție din Craiova”.

Astfel de oferte se găsesc și pe site-urile de anunțuri. Un medic din București anunță, de pildă, că își vinde praxisul de medicină de familie, având o listă de 2.200 de pacienți.

O asemenea afacere poate fi vândută și de moștenitorii unor medici care au decedat. este și cazul unei femei din Vădăstrița, care, în calitate de moștenitoare a unui medic decedat a scos la vânzare praxisul acestuia.

Pe de altă parte, alți medici, tineri care încearcă să intre în sistemul medicinei de familiei caută să cumpere pacienți, pentru a putea să înceapă activitatea.

________________________

Potrivit Ordinului nr. 1322/2006 privind aprobarea normelor de stabilire a criteriilor și metodologiei de preluare a activității unui praxis existent, „praxisul de medicină de familie reunește patrimoniul de afectațiune profesională, infrastructura cabinetului și clientela reprezentată de pacienți și alți beneficiari ai serviciilor oferite de cabinet”.

Obiectul preluării activității unui praxis îl reprezintă patrimoniul de afectațiune profesională, iar modalitățile de preluare a activității unui praxis pot fi vânzarea, cu îndeplinirea condițiilor prevăzute la titlul III din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, schimbul, donația sau legatul, făcute în condițiile Codului civil (art. 800 și următoarele), locațiunea sau comodatul, uzufructul, aportul la capitalul social.

Infrastructura praxisului poate fi deținută în proprietate de către medic sau de cabinetul său ori se poate afla în folosința medicului în una dintre formele prevăzute de lege, se mai arată în Ordinul 1322/2006.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here