Dosarul șpăgilor pentru pensionarea pe caz de boală a unor persoane din Olt, trimis în judecată

Ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Olt au finalizat cercetările în dosarul șpăgilor pentru pensionarea pe caz de boală a unor persoane și, recent, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt a dispus trimiterea în judecată a inculpaților printre care se numără șefa Secției Psihiatrie din cadrul Spitalului Slatina, dr. Crisina Mischie.

Alături de doctora Mischie (care va fi judecată pentru două acte materiale de luare de mită), au mai fost trimiși în judecată Constantin Ilie, fost infirmier la Pshihiatrie (acuzat de trafic de influență și de instigare la dare de mită în formă continuată), concubina acestuia, Florina Vlaicu (complicitate la trafic de influenţă în formă continuată și dare de mită), o consilieră de la Direcția Generală de Asistență Socială și Direcția Copilului Olt, Marilena Jianu (trafic de influență) și Marin Pistolea (cumpărare de influență).

Ancheta a fost pornită la începutul anului 2017, după ce la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt a fost înregistrată o sesizare formulată împotriva cadrelor medicale de la Secţia Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, în cuprinsul căreia se arăta faptul că șefa secției, Cristina Mischie, „condiţionează actul medical de sume de bani în exercitarea atribuţiilor de serviciu, iar tarifele sunt stabilite în funcţie de complexitatea respectivului act şi de durata în timp a acestuia.

Imediat, ofițerii de poliție ai D.G.A. – S.J.A. Olt au fost delegați să efectueze activități de cercetare penală și investigativ-operative în vederea realizării materialului probator.

„În urma cercetărilor a rezultat că medicul M.C. (Mischie Cristina – n.r.), la data de 16.05.2017, a primit suma de 300 lei de la V.F. (Vlaicu Florina – n.r.), pentru internarea medicală de zi şi acordarea prelungirii concediului medical pentru B.G. (Berlinschi Georgeta – n.r.). Ulterior, la data de 29.06.2017, medicul M.C., având aceeaşi rezoluţie infracţională  privind primirea de bani necuveniţi, a primit de la Z.F. suma de 100 lei pentru internarea medicală continuă a acesteia la Secţia de Psihiatrie a S.J.U. Slatina şi emiterea scrisorii medicale.

Inculpatul C.I. (Ilie Constantin – n.r.), infirmier în cadrul Secţiei Psihiatrie a S.J.U. Slatina, prevalându-se de această calitate, în perioada aprilie-mai 2017, împreună cu inculpata J.M. (Jianu Marilena – n.r.), care s-a prevalat şi aceasta de calitatea de consilier în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt (D.G.A.S.P.C.), a pretins şi a primit suma de 3.000 de lei de la B.G., în schimbul promisiunii că va interveni, împreună cu inculpata J.M., şi va determina cadrele medicale competente, să elibereze actele medicale necesare întocmirii dosarului numitei B.G. şi facilitarea încadrării acesteia în grad de invaliditate şi de handicap şi pe cale de consecinţă a obţinerii unor pensii pe caz de boală.

În baza aceleiași rezoluţii infracţionale, inculpatul C.I. a primit, la data de 16.05.2017, suma de 300 lei, prin intermediul inculpatei V.F., de la numita B.G., în schimbul promisiunii de a interveni pe lângă medicul M.C., să acorde prelungirea concediului medical şi internarea medicală de zi. Tot el, a determinat pe V.F. să dea medicului cei 300 lei.

Totodată, C.I., în perioada aprilie-mai 2017, a pretins şi a primit, suma de 250 lei de la Z.F., în schimbul promisiunii că va interveni şi va determina cadrele medicale competente, să elibereze actele medicale necesare procedurii de revizuire periodică a încadrării în grad de invaliditate şi emiterii deciziilor medicale asupra capacităţii de muncă, apoi, în aceeaşi modalitate faptică, a mai primit, în luna februarie 2018, tot de la Z.F., suma de 1.000 lei, pentru a o ajuta să obţină indemnizația de handicap, acordată de către DGASPC, promiţându-i ca va interveni şi va determina medicii din cadrul DGASPC Olt să emită actele medicale necesare Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap în vederea întocmirii certificatului   de încadrare în grad de handicap, pacienta Z.F., obţinând certificatul la data de 27.02.2018. de asemenea, C.I. a determinat pacienta să dea suma de 100 lei medicului M.C..

În același context, la data de 22.05.2017, inculpatul C.I. a mai primit de la P.M., prin intermediul inculpatei V.F., suma de 400 lei și produse, în schimbul promisiunii că va interveni şi va influența cadrele medicale competente astfel încât să elibereze actele medicale necesare procedurii de revizuire periodică a încadrării în grad de invaliditate şi emiterii deciziei medicale asupra capacităţii de muncă a inculpatului P.M., acesta obţinând la data de  26.05.2017 decizia cu modificarea gradului de invaliditate de la ”III” la ”II”.

În cauză a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de 60 zile față de inculpații M.C., C.I., J.M., V.F. și P.M.. totodată, au fost dispuse o serie de măsuri asiguratorii respectiv sechestru pe venitul salarial aparţinând inculpatei M.C., sechestru pe garsoniera aparținând inculpatului C.I., precum și pe apartamentul aparţinând inculpatei J.M..

De asemenea, a fost solicitată obligarea inculpaților, la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în sumă de  27.000 lei”, se arată într-un comunicat de presă al DGA Olt.

În urma cercetărilor, Georgeta Berlinschi, care, pe căi ilegale, a obţinut o pensie de invaliditate pentru care primea lunar suma de 640 lei, a și fost condamnată la doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare după ce a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a faptei.

La începutul acestei lui, Tribunalul Olt a decis menținerea măsurii preventive a controlului judiciar luată prin ordonanță a Parchetului Olt în cazul tuturor celor cinci inculpați în dosar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here