Dosarul Mineriadei, retrimis de Înalta Curte la Parchet. Printre inculpați se numără și fostul șef al Școlii de Poliție Slatina, Vasile Dobrinoiu

Dosarul Mineriadei a fost retrimis miercuri de Înalta Curte de Casație și Justiție la Parchetul Militar, informează B1 TV. În dosar sunt numele a 14 inculpați, unul dintre el fiind un slătinean, generalul în rezervă Vasile Dobrinoiu, fost șef al Școlii de Poliție Slatina.

Judecătorii de la Curtea Supremă au luat această decizie după ce au constatat nulitatea rechizitoriului într-o sentință publică pentru părți.

Hotărârea a fost luată după ce dosarul a stat timp de doi ani în camera preliminară. Decizia nu este una definitivă și poate fi atacată cu apel.

Dosarul Mineriadei a fost trimis în judecată în iunie 2017.

14 persoane au fost trimise în judecată în acest dosar, pentru crime împotriva umanităţii. Printre învinuiți se află și fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, fostul şef al SRI Virgil Măgureanu, Miron Cozma, dar și generalul în rezervă Vasile Dobrinoiu, fost șef al Școlii de Poliție Slatina. La data faptelor, acesta era comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne.

În noaptea de 12 spre 13 iunie, autoritățile au intervenit în forță pentru a împrăștia aşa-zişii golani, aflați de 52 de zile în Piața Universității. Seara, la televiziunea publică a putut fi auzit comunicatul preşedintelui Ion Iliescu care a chemat ajutorul forţelor “conştiente şi responsabile” împotriva grupurilor extremiste.

Deşi evenimentele păreau să se deruleze spontan, au existat voci, precum cea a fostului procuror militar, Dan Voinea, care au spus că incidentele din 13-15 iunie 1990 au fost premeditate.

Manifestaţiile au început prin incendierea autobuzelor din zona Pieţei Universităţii. În noaptea dinspre 13 spre 14 iunie, șoseau la Bucureşti trenurile de mineri din Valea Jiului. Minerii s-au deplasat către Piaţa Universităţii pentru a decongestiona ceea ce era acolo, ceea ce practic le ceruse preşedintele ţării.

În urma incidentelor sângeroase, șase oameni au murit, iar peste 700 au fost răniţi. Asociaţiile victimelor mineriadelor susţin însă că numărul morţilor s-ar ridica la peste 100.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here