Proiectul de lege privind prelungirea mandatelor de primar, inițiat de Siminica Mirea, trimis la avizare

Inițiativa legislativă a senatorului de Olt Siminica Mirea prin care mandatele primarilor, ale consilierilor locali și județeni se prelungesc de la patru ani, cât durează în prezent, la cinci ani, a fost trimis pentru avizare la CES și la Consiliul Legislativ, dar și la guvern, pentru un punct de vedere.

Inițiativa parlamentarei de Olt, semnată de 40 de senatori și deputați social-democrați, a plecat, la începutul acestei săptămâni, la Consiliul Economic şi Social și la Consiliul Legislativ pentru obținerea avizelor, dar și la guvern, care trebuia să elaboreze un punct de vedere asupra proiectului.

În expunerea de motive la proiect, Siminica Mirea susține că situația reală, întâlnită în activitatea administrațiilor locale, arată că perioada de timp consfințită de legiuitor nu permite, în actualul context birocratic, realizarea proiectelor asumate în fața alegătorilor de aleși.

„Având în vedere practica întâlnită în ceea ce privește mandatul președintelui României, unde perioada de exercitare a funcției conform rezultatului de la alegeri este de 5 ani, implementarea acestei perioade și în cazul primarilor, al consilierilor locali și consilierilor județenei, se susține fără echivoc, creează o responsabilitate suplimentară și aduce în zona de decizie o perioadă de timp suficientă îndeplinirii obligațiilor asumate. Există situații cu această perioadă de mandat, întâlnite și la nivelul altor state, membre ale Uniunii Europene.

Majoritatea proiectelor cu finanțare europeană au o durată estimat standardizată de cinci ani. Este greu ca o nouă echipă să vină, să preia din mers și să finalizeze cu succes, prin măsuri potrivite, proiectul aflat în derulare”, afirmă Siminica Mirea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here