Darius Vâlcov cere Curții Supreme anularea sentinței de 8 ani de închisoare. Ce invocă inculpatul

Avocatul fostului ministru de Finanțe, Darius Vâlcov, a precizat, marți, în fața completului de 5 judecători de la Înalta Curte că unul dintre motivele de apel vizează nelegalitatea sentinței de 8 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupție din perspectiva lipsei specializării completului, deci s-ar impune rejudecarea întregului dosar, scrie Ziare.com. După ce magistrații au respins solicitările părților de amânare, cauza a fost, până la urmă, amânată.

Excepția completurilor specializate a fost ridicată prima dată în mod public de avocații lui Liviu Dragnea, în dosarul Angajărilor fictive la Direcția Copilului Teleorman. Ulterior, vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a sesizat Curtea Constituțională cu această excepție.

Până în prezent, CCR a amânat de 5 ori pronunțarea în acest caz, următorul termen a fost stabilit pentru dată de 3 iulie.

Avocații din dosarul lui Darius Valcov și-au susținut în fața unui complet de 5 judecători excepțiile, motivele de apel și probele pe care vor să le administreze în acest caz.

De exemplu, Vâlcov mai cere audierea lui Vasile Blaga și a mai multor funcționari care au făcut parte din comisiile de licitații, dar și martori care au fost audiați în faza de fond a procesului.

Alți inculpați cer să li se comunice care este stadiul anchetelor din dosarul disjuns de la DNA din acest proces sau dacă SRI a colaborat cu DNA în această anchetă. Avocații cer diverse expertize sau să li se comunice diverse înscrisuri de la diferite instituții publice.

Completul de 5 judecători a luat marți în discuție motivele de apel și probele propuse de Darius Valcov, fost ministru al Finanțelor, în procesul în care contestă condamnarea la 8 ani de închisoare pentru mai multe fapte de corupție, potrivit Ziare.com.

La prima strigare a dosarului, avocatul lui Darius Valcov și procurorul DNA au cerut amânarea cazului. Fostul ministru nu a venit la acest termen.

Avocatul lui Vâlcov era nemulțumit că doi dintre judecătorii care fuseseră trași inițial la sorți în acest complet, Geanina Arghir și Ioana Bogdan, au fost schimbați cu alți doi colegi, deoarece sunt în concediu de odihnă.

Procurorul DNA a cerut un nou termen pentru a studia motivele de apel depuse de Darius Valcov în această dimineață.

Completul de 5 judecători a decis suspendarea procesului pentru jumătate de oră, însă a respins amânarea. Până la urmă, însă, cauza a fost amânată, noul termen fiind stabilit la la 17 septembrie, scrie g4media.ro.

Completul de 5 judecători din acest caz este format din Lavinia Lefterache, Andrei Rus, Alina Ilie, Marius Foitos și Hermină Iancu.

Darius Vâlcov a fost condamnat pe data de 8 februarie 2018, de instanța supremă, la opt ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de trafic de influență, spălare de bani și operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcțiile ocupate, după ce ar fi cerut de la o firma de construcții 20% din valoarea unor contracte publice, în perioada în care era edil la Slatina.

Decizia instanței nu este definitivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here