Darius Vâlcov, pus sub control judiciar de DIICOT. Riscă până la 5 ani închisoare pentru periclitarea securității naționale

Fostul ministru al Finanțelor, Darius Valcov, a fost pus sub control judiciar pentru o perioada de 60 de zile în dosarul în care este acuzat de divulgare a secretului care periclitează securitatea națională, în cazul publicării pe Facebook a protocolului semnat de Parchetul General cu SRI.

Măsură a fost luată de procurorii DIICOT, după ce a fost pusă în mișcare acțiunea penală în acest caz, anunțat instituția într-un comunicat de presă remis marți Ziare.com.

“În fapt s-a reținut că, la dată de 23 august 2018, inculpatul a publicat pe pagină personală a unei rețele de socializare, o copie a unui document clasificat intitulat Protocol privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informații și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru îndeplinirea obligațiilor ce le revin potrivit legii.

Postarea în cauza a inclus șase pagini din documentul mai sus menționat, pe care erau înscrise numerele de înregistrare 09472/08.12.2016 (PICCJ) și respectiv 03656/07.12.2016 (SRI), documentul fiind încadrat în clasa secrete de stat, nivel secret, conform art. 4 al.2 lit.c din H.G.585/2002″, explică procurorii DIICOT.

Dosarul a fost deschis după ce Darius Valcov a postat pe Facebook, în august 2018, un protocol de colaborare între SRI și Parchet, care avea caracter clasificat, referitor la “cooperarea pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin”, încheiat în decembrie 2016.

Riscă 5 ani de închisoare

Infracțiunea vizată este divulgare a secretului care periclitează securitatea națională și se pedepsește cu închisoare de la unul la 5 ani.

Dosarul a fost deschis că urmare a unei sesizări a SRI din dată de 28 august 2018 și a fost reunit cu o sesizare a Parchetului General.

O parte din acest caz, care o viza pe Adina Florea, procuror-șef adjunct SIIJ, a fost declinat la SIIJ, la începutul acestui an.

Într-un alt dosar deschis la Parchetul General și declinat ulterior la DIICOT, procurorii au dispus renunțarea la urmărirea penală față de o grefiera, care ar fi fotocopiat protocolul și i l-ar fi dat Adinei Florea.

Sursa: ziare.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here