Parlamentul dezbate marți moţiunea de cenzură. Toate calculele necesare pentru a trece şi câte voturi are Opoziţia

Marţi, plenul reunit al Parlamentului, dezbate Moţiunea de cenzură intitulată “Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces şi fără cozi la vot”.

Moţiunea de cenzură a fost depusă săptămâna şi a fost semnată de 173 de parlamentari din PNL, USR, PMP, UDMR şi neafiliaţi. Parlamentarii Pro România nu au semnat moţiunea, însă Victor Ponta a anunţat că vor vota în favoarea acesteia.

  • De câte voturi este nevoie pentru a fi adoptată

Pentru a trece, moţiunea are nevoie de 233 de voturi favorabile, pe care este puţin probabil să le obţină. Asta pentru ca, potrivit calculelor, Opoziţia nu ar avea decât 204 voturi.

Defalcat per partid ele ar fi împărţite astfel:

  • PNL – 93 de voturi
  • USR – 40 de voturi
  • PMP – 17 de voturi
  • UDMR – 30 de voturi
  • PRO România – 24 de voturi

De cealaltă parte, coaliţia PSD-ALDE are 239 de parlamentari (PSD are 208 parlamentari, iar ALDE 31).

Exista însă şi 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale, precum şi 5 parlamentari neafiliaţi.

  • Care au fost poziţiile liderilor de partid cu privire la moţiune

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că şansele moţiunii de cenzură sunt cele mai mari decât la orice altă moţiune de după decembrie 2016.

Preşedinte interimar al PSD, Viorica Dăncilă, a anunţat că parlamentarii PSD vor asigura cvorumul de şedinţă, dar că nu vor vota. Premierul a adăugat şi că parlamentarii PSD care totuşi vor vota moţiunea de cenzură, riscă să fie excluşi din partid.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercurea trecută, pentru Agerpres, că formaţiunea sa vă vota moţiunea de cenzură depusă împotriva Guvernului Dăncilă.

“Am semnat moţiunea şi propunerea mea pentru colegii mei e să o şi votăm. Formal vom lua o decizie la şedinţa noastră comună a grupurilor parlamentare marţi. (…) Am avut o discuţie şi câteva propuneri ale noastre au fost introduse în text. Sunt două lucruri mai importante, situaţia din Valea Uzului, aici e o abordare principială legată de acest subiect şi al doilea – pe care noi l-am pus în textul moţiunii de cenzură – ordonanţa de urgenţă pentru alegerea preşedinţilor de consilii judeţene”, a precizat Kelemen Hunor la acea dată.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here