Siminica Mirea, printre inițiatorii Legii privind regimul juridic al siturilor istorice și arheologice incluse în Patrimoniul Mondial

Senator Siminica Mirea

Senatorul de Olt Siminica Mirea se numără printre inițiatorii Legii privind regimul juridic al ansamblurilor și siturilor istorice și arheologice care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO, și unele măsuri privind protejarea Cetăților dacice din munții Orăștie.

Dacă va trece de votul ambelor camere ale parlamentului, legea va institui obligația județelor, ca unități administrativ-teritoriale pe teritoriul cărora se află monumentele istorice de tipul ansambluri și siturile istorice și arheologice care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO și care nu sunt înscrise în domeniul public al statului, ori în domeniul public local al comunelor, orașelor și municipiilor, de a prelua, inventaria și de a înscrie în domeniul public al unității administrativ teritoriale bunurile. Totodată, administrațiile publice ale județelor vor asigura acestora.

La fel se va proceda și în cazul terenurilor aferente pe care se află respectivele bunuri de patrimoniu, dacă eventualii proprietari ai acestora nu pot fi identificați, explică senatoarea Siminica Mirea.

„Județele, ca unități administrativ-teritoriale, prin consiliile județene, au obligația să stabilească mijloacele de protecție și pază a arealului monumentelor istorice și să monitorizeze punerea în aplicare a acestora, colaborând cu organismele implicate în aceste activități.

De asemenea, au obligația întreținerii terenurilor aferente zonei administrate, a căilor de acces pe traseele de vizitare, a înlăturării vegetației care pune în pericol monumentele sau aspectul general al monumentelor, cu respectarea normelor silvice în vigoare”, se arată în proiectul de lege.

Dacă terenurile pe care se află ansamblurile și siturile istorice și arheologice la care legea face referire au proprietari și aceștia nu intenționează să renunțe la ele, suprafețele cu pricina pot fi expropriate de către consiliile județene.

Proiectul de lege a fost inițiat, de fapt, pentru rezolvarea unor probleme cu care se confruntă mai multe cetăți dacice incluse în Patrimoniul Mondial. Este vorba despre Sarmizegetusa Regia de la Grădiștea de Munte, Costești – Blidaru, Cetățuie, Piatra Roșie și Bănița, precum și Căpâlna din Alba.

„Principalele probleme identificate în prezent sunt cele privind statutul juridic al terenurilor, desemnarea unor administratori, lipsa căilor de acces, suprapunerea, pe Iași suprafață a statutului de sit arheologic cu cel de arie protejată, lipsa pazei, ceea ce duce la braconajul artefactelor care constituie o amenințare la adresa acestor obiective.

Toate acestea rămân probleme nerezolvate timp de 20 de ani, de când cetățile dacice din Munții Orăștiei, recunoscute pentru unicitatea lor în lume, au fost înscrise în lista Patrimoniului Mondial UNESCO”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here