SGA Olt a sărbătorit Ziua Internațională a Dunării alături de copiii instituționalizați. Adi Barbu: O sărbătoare a râurilor mai curate și mai sigure/ FOTO

Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt a marcat, joi, împreună cu Administrația Bazinală de Apă Olt, Ziua Internațională a Dunării, prin organizarea mai multor vizite pentru zeci de copii și educatori din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt.

SGA Olt și-a respectat, astfel, promisiunea făcută copiilor instituționalizați la întâlnirea de anul trecut.

„Copiii au fost foarte fericiți, participând cu entuziasm și dăruire la toate activitățile pregătite pentru Ziua Dunării”, spun organizatorii.

Primul obiectiv vizitat a fost Muzeul Romanațiului din Caracal, unde copiii au putut afla mai multe detalii despre nenumăratele vestigii ale trecutului descoperite în județul Romanați, actualul județ Olt.

A urmat o vizită educativă la Centrala Hidroelectrică Izbiceni, unde copiilor le-au fost prezentate de personalul specializat informaţii despre modul cum funcţionează amenajarea hidroenergetică şi cum se produce energia electrică, un istoric al amplasamentului, precum şi modul în care se ecologizează lacul de acumulare.

Ultimul popas a fost pe malul Dunării, unde participanțiilor le-au fost prezentate mesaje ale ministrului Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș și directorul general al Administrației Naționale ”Apele Române”, Victor Sandu.

„Ca în fiecare an, A.N.A.R. acordă o atenţie sporită activităților care vizează conştientizarea cetăţenilor privind respectul față de apă, astfel încât să fie evitată poluarea acestei resurse vitale. Suntem responsabili, preocupați și implicați în acest proces, inclusiv prin atragerea populaţiei alături de noi, astfel încât, împreună, să cultivăm etica respectului faţă de apă, apă care susţine viaţa. Fluviul Dunărea trebuie să rămână și pentru generațiile viitoare o sursă majoră de apă. Societatea umană trebuie să utilizeze apa fluviului nu doar pentru alimentarea cu apă potabilă, ci și pentru alte domenii de activitate, cum ar fi: agricultura, piscicultura, hidroenergia, industria, navigaţia, și de ce nu agrementul’’, se arată în mesajul șefului Apelor Române.

Copiilor le-a fost prezentată semnificaţia evenimentului, a funcţiilor şi valorilor fluviului Dunărea, printr-o abordare interdisciplinară, interactivă, bazată pe întrebări, răspunsuri și curiozităţi.

De asemenea, participanții au fost informați cu privire la datele principale ale Dunării, de unde izvorăște, prin câte țări trece și câte capitale traversează.

Copiii au confecționat bărcuțe din hârtie, pe care au scris mesaje de atenționare asupra necesităţii protejării apelor din bazinul Dunării, scopul fiind acela de a transmite un mesaj celor din jur pentru protejarea arealului dunărean.

La sfârșitul activităților, copiii au fost răsplătiți cu dulciuri, diplome și răcoritoare din partea sponsorului oficial al evenimentului, Coca-Cola.

”Ziua Dunării este o sărbătoare a râurilor mai curate și mai sigure, o zi în care reamintim oamenilor importanța și necesitatea protejării resurselor de apă’’, a precizat directorul S.G.A. Olt, Adi Barbu.

Ziua Internațională a Dunării este sărbătorită anual la data de 28 iunie.

Dunărea este al doilea mare fluviu al Europei după Volga, atât ca lungime (2.857 km) cât şi ca debit (aproximativ 5.600 m3/sec la intrarea în România). Reprezintă o adevărată axă a Europei Centrale, pe care o leagă de Marea Neagră. Izvorăşte din Munţii Pădurea Neagră din Germania prin două izvoare (Brege şi Brigach) şi se varsă în Marea Neagră prin cele trei braţe: Chilia, Sulina şi Sf. Gheorghe. El ”călătoreşte”, de mii de ani, pe acelaşi „traseu”: Germania, Austria (prin capitala Viena), Slovacia (prin capitala Bratislava), Ungaria (prin capitala Budapesta), Croația, Serbia (Belgrad), România, Bulgaria, Republica Moldova şi Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here