Hong Kong: Lupte de stradă violente, între protestatari și autorități. Oamenii au blocat orașul și au încercat să intre în clădirea legislativului/ VIDEO

Sursa foto: b1.ro

Protestatarii au încercat să dea buzna în clădirea legislativului din Hong Kong, luni, atunci când orașul aniversează revenirea sub domnia chineză, și au spart geamurile cu bare de metal, de furie că politicienii de la putere încearcă să adopte o legislație care să permită extrădările către China continentală, potrivit Reuters.

Peste 100 de jandarmi au folosit bastoanele din dotare și spray cu gaz iritant, în încercarea de a-i dispersa pe protestatari, care se adunaseră lângă clădirea în care oficialii pregăteau o ceremonie pentru a marca preluarea din 1997.

În ultimele trei săptămâni, peste un milion de oameni au ieșit pe străzi pentru a-și arăta nemulțumirea față de planurile lui Carrie Lam, liderul din Hong Kong sprijinit de Being. Opozanții proiectului de act normativ, care este suspendat în acest moment, se tem că acesta reprezintă un pericol pentru statul de drept, pentru că dă liber extrădărilor către China continentală, acolo unde procesele s-ar defășura în tribunale comuniste.

Hong Kong a revenit sub domnia chineză într-o logică de tip „o țară, două sisteme”, care le permite locuitorilor libertăți de care China continentală nu se bucură, precum dreptul de a protesta și independența justiției.

Beijingul neagă orice fel de ingerință, dar, pentru mulți dintre locuitorii Hong Kongului, proiectul de lege privind extrădarea este cel mai recent pas dintr-un marș spre suveranității în favoarea Chinei.

Așadar, poliția a folost gazul iritant din dotare pentru a-i dispersa pe manifestanți – majoritatea îmbrăcați în negru și cu fețele acoperite – în timp ce se pregătea pentru evenimentul anual care marchează preluarea controlului de către China asupra Hong Kongului. În orice caz, protestatarii au reușit să paralizeze din nou părți importante din hub-ul financiar, ocupând drumurile și blocându-le cu tot felul de materiale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here