Pesta porcină africană LOVEȘTE din nou. Autoritățile din Olt sunt în ALERTĂ MAXIMĂ!

Autoritățile din Olt sunt iarăși în alertă maximă după de pe raza localităţii Islaz, judeţul Teleorman, foarte aproape de granița cu județul Olt, au fost descoperite noi focare de pestă porcină africană. Este zona din care virusul a intrat, anul trecut, în Olt. Două localități din Olt se află, deja, sub supraveghere. De altfel, mai multe focare de boală au fost identificate și în alte județe limitrofe, precum Doljul, Vâlcea și Argeş.

În cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor Olt, întrunit, ieri, în sedinţă la sediul prefecturii, a fost supus spre aprobare planul de măsuri privind supravegherea localităţilor Izbiceni şi Giuvărăşti, ca urmare a confirmării, în data de 28.06.2019, a unor focare de pestă porcină africană la porci domestici aflaţi într-o gospodărie de pe raza localităţii Islaz, judeţul Teleorman.

„Echipe de medici veterinari se vor deplasa în aceste două localităţi aflate în zona de supraveghere, pentru a efectua recensământul tuturor exploataţiilor de porci, examinarea clinică şi verificarea identificării acestora.

DSVSA Olt solicită în continuare sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau DSVSA Olt”, se arată într-un comunicat al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Olt.

De altfel, mai multe focare de boală au fost identificate și în alte județe limitrofe, precum Doljul, Vâlcea și Argeş.

„Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt a demarat o campanie de informare a instituţiilor direct implicate (Prefectură, Consiliul Judeţean, toate primăriile, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi) şi de instruire a medicilor veterinari, având în vedere contextul epidemiologic actual, sub raportul evoluţiei pestei porcine africane, reprezentat de confirmarea mai multor focare de boală în judeţele limitrofe (Dolj, Vâlcea, Teleorman, Argeş) şi, ţinând cont de pagubele economice prin procentul ridicat de morbiditate şi mortalitate în rândul efectivelor de suine, fiind necesară implementarea măsurilor de prevenire a riscului pătrunderii virusului PPA în exploataţiile comerciale de suine, exploataţiile nonprofesionale şi la populaţia de porci mistreţi de pe raza judeţului Olt”, se mai arată în comunicatul DSVSA Olt.

Este necesară respectarea cerinţelor minime de biosecuritate în creşterea porcilor domestici din sectorul nonprofesional (gospodăresc), dar şi la nivelul târgurilor de animale, după cum urmează :

  • Respectarea restricției de funcționare a târgurilor de animale vii, prin evitarea aglomerărilor de animale reducându-se și riscul de introducere a animalelor cu status de sănătate necunoscut, având în vedere că majoritatea comercianților practică comerțul ilicit, fără să facă, cu certitudine, dovada provenienței sau originii reale a animalelor prin mijloacele de identificare ale animalelor și formularele de mișcare;

  • Interzicerea comercializării animalelor, în general și a porcilor în special, în locuri

neavizate și fără documente sanitare veterinare;

  • Supravegherea atentă a circulației animalelor, în general și a porcilor în special și a cărnii și produselor din carne de porc, mai ales în cazul comercianților neautorizați, evitând folosirea spațiilor de comercializare neautorizate și nesupravegheate sanitar veterinar,

  • Conștientizarea populației privind importanța modului de achiziționare a porcilor cu documente sanitare veterinare, a identificării și înregistrării în BND a porcilor din gospodărie, a notificării medicului veterinar concesionar de către proprietarii de animale în orice situație în care se modifică numărul de animale deținut prin fătare, vânzare, cumpărare sau sacrificare.

În cazul apariției unei boli epizootice animalele neidentificate și neînregistrate în BND și în registrul agricol nu se despăgubesc. Totodată trebuie respectate și condițiile minime de biosecuritate în creșterea porcilor;

  • Conștientizarea populației privind cazurile de îmbolnăvire și/sau moarte a porcilor; orice suspiciune de boală sau moarte a porcilor să fie imediat notificată medicului veterinar, primăriei sau la DSVSA;

  • Acordarea unei atenții deosebite ecarisării teritoriului și gestionării subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman (SNCU). Este interzisă folosirea platformelor sau a gropilor de gunoi pentru aruncarea cadavrelor.

  • Este interzisă creșterea porcilor domestici în regim de semilibertate, pe lângă stâne, cantoane silvice, cantoane situate pe diguri;

  • Atunci când se identifică astfel de situații, mișcarea animalelor (suine) se va efectua doar cu avizul DSVSA Olt.

Pentru crescătorii de porci se recomandă respectarea următoarelor măsuri pentru protejarea animalelor:

  1. Să nu intre în adăposturile în care se cresc porcii cu încălţămintea şi hainele folosite pe stradă;

  2. Să își dezinfecteze încălțămintea la intrarea în adăpost prin amplasarea unei tăvi cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;

  3. Să mențină porcii doar în spaţii îngradite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de gospodăria proprie, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;

  4. Să nu hrănească animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc preparată în familie; dacă există vânători în familie, sub nicio formă apa provenită de la spălarea cărnii de mistreț sau resturi de carne nu trebuie administrată în hrana porcilor domestici;

  5. Să nu scoată scroafele/vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă

exploataţie;

  1. Să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, de la persoane necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;

  2. Să nu folosească în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, îndeosebi provenită din zone infectate, ca urmare a confirmării pestei porcine africane la mistreți, aceasta reprezentând o potențială sursă de contaminare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here