Noi focare de pestă porcină africană în Olt. Autoritățile vor UCIDE sute de porci

Încă două focare de pestă porcină africană au apărut în Olt, la Cilieni, unde numărul focarelor a ajuns la șase, lucru pentru care autoritățile au decis să UCIDĂ toți porcii din localitate.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt, comunică următoarele:

În data de 14.07.2019, Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Olt a confirmat prezenta virusului acestei boli, într-o exploataţie nonprofesională din Cilieni, la una din cele două probe de sânge prelevate, ca urmare a notificării medicului veterinar cu privire la modificarea stării de sănătate a acestora.

ÎLuni dimineață au fost recepţionate şi analizate patru noi probe de sânge prelevate ca urmare a suspiciunii de pestă porcină africană la porcii din alte două gospodării din localitatea Cilieni, fiind emise buletinele de analiză cu rezultate pozitive pentru ambele gospodării, anunță Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt.

În consecinţă, numărul focarelor de boală în această localitate a ajuns la şase.

Tot luni, la sediul Prefecturii Olt s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB), pentru a aproba Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane.

„Prin analizarea situaţiei, având în vedere buletinul de analiză emis astăzi, cu rezultate pozitive, implicit riscul epidemiologic ridicat de propagare a virusului Pestei Porcine Africane în interiorul localității Cilieni și în comunele vecine, în cadrul măsurilor zoosanitare de prevenire și combatere a fost aprobat, în şedinţa de astăzi, 15 iulie, a Centrului Local de Combatere a Bolilor Olt, programul de măsuri pentru combaterea acestei boli în localitatea Cilieni, judeţul Olt şi măsurile ce se impun în zonele de restricţie. Urmează să fie emis Ordinul Prefectului Județului Olt pentru aplicarea măsurii de ucidere preventivă a tuturor porcilor din localitatea Cilieni.

Pentru a preveni răspândirea bolii, conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Olt au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare din și către curțile și localitatea afectată, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, precum și menținerea filtrelor rutiere.

DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

DSVSA Olt reia apelul către toți cetățenii din zonele afectate, dar și din restul județului să anunțe fără întârziere, fie medicul veterinar din localitate sau direct Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, fie autoritățile publice locale asupra oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbătici de care au cunoștință. DSVSA Olt va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii, respectiv măsurile ce se impun în scopul combaterii acesteia”, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

Potrivit Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Olt, în gospodăriile din Cilieni sunt, în prezent, 480 de porci.

Instituția face precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here