S-a stabilit primul termen al procesului în care Primăria Slatina încearcă să recupereze de la Darius Vâlcov un prejudiciu uriaș

Tribunalul Olt a stabilit primul termen în procesul în care Primăria Slatina încearcă să recupereze de la Darius Vâlcov, dar și de la mai mulți funcționari publici ai instituției și de la foști consilieri municipali, un prejudiciu de peste 1,6 milioane de euro creat în urma păguboasei afaceri cu terenul de 55.000 mp din Aleea Oltului, iniţiată şi girată de Vâlcov în timpul primului său mandat de primar.

Primul termen a fost stabilit de instanță la data de 1 octombrie 2019, când în fața magistraților ar trebui să se înfățișeze, pe lângă fostul primar Darius Vâlcov, actualul secretar al primăriei, Ion Mihai Idita, Mihaela Otincelescu de la Juridic, foștii consilieri locali Bogdan Apostoliceanu, Ion Bădescu, Cristian Bircea, Ilie Buleandră, Viorel Dumitrescu, Eugen Iancu, Aurel Lazăr, Denisa Maican, Ilie Mărgărit, Emil Marinescu, Valeriu Matei, Constantin Mitrică, Ștefan Necula, Marian Niculae, Ioan Popa, Vasile Popa, Elena Stanciu, Gheorghe Stoica, Claudia Tudose și Veisa Alexe, cu toții aleși ai Slatinei în mandatul 2004 – 2008, dar și Ana Anghel, fostă directoare a Direcţiei Administrarea Domeniului Public şi Privat din cadrul primăriei.

Dacă primăria va avea câștig de cauză, cu toții vor trebui să acopere prejudiciul de peste 1,6 milioane de euro, dar și alte sume de bani.

Afacerea începe în anul 2006, când, la iniţiativa fostului primar al Slatinei Darius Vâlcov, consiliul local a împărţit terenul de peste 80.000 de mp în două loturi, unul de peste 55.000 mp, căruia administraţia locală i-a schimbat destinaţia de folosinţă din „parc” în „curţi construcţii”, cu încălcarea prevederilor OUG 195/2005 privind protecţia mediului, care la art. 71 stipulează că „schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi prevăzute în planurile urbanistice este interzisă”. În plus, terenul face parte şi dintr-o arie protejată de legislaţia de mediu românească şi europeană.

Suprafaţa de peste 55.000 mp a fost vândută, un an mai târziu, prin contractul 1.038/08.06.2007, firmei SC KFP Aphrodite SRL, controlată pe atunci de omul de afaceri cipriot Kannas Charalampos, intrat ulterior în mai multe afaceri cu actualul deputat Daniel Bărbulescu şi care intenţiona, la vremea respectivă, să construiască un mare centru comercial în zonă. Preţul plătit pentru teren a fost de peste 1,5 milioane de euro. Deşi un articol din contractul de vânzare-cumpărare prevedea că municipalitatea se obligă să realizeze planul urbanistic zonal înainte ca firma cumpărătoare să solicite autorizaţia de construire, Primăria Slatina şi-a îndeplinit această obligaţie, în mod cu totul şi cu totul suspect, cu mult peste limita prevăzută în contract, abia peste patru ani, în 2011, dând astfel apă la moară cumpărătorului să ceară rezilierea contractului. Lucru care s-a şi petrecut, SC KFP Aphrodite SRL acţionând municipaltatea în instanţa de judecată. Procesul a fost pornit la Judecătoria Slatina, a ajuns la Tribunalul Olt, fiind strămutat apoi la Tribunalul Harghita, care, la începutul lui 2013, a dat o soluţie favorabilă firmei reclamante. Soluţia a fost menţinută de Curtea de Apel Târgu Mureş, dar şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde Primăria Slatina a făcut recurs.

Suma luată pe teren şi „valorificată” de Administraţia Vâlcov a fost returnată, în 2015, firmei KFP Aphrodite SRL, din banii contribuabililor. La cei 1.608.725 de euro, reprezentând preţul contractului rezolvit, s-a adaugat dobânda legală pe circa opt ani, daune-interese de 26.276 lei, reprezentând taxa OCPI aferentă contractului, 29.147,86 lei, reprezentând onorariul notarial aferent contractului, 64.753,06 lei, reprezentând studiul topografic şi studiul geologic şi 38.858,48 lei, reprezentând impozitul pe teren. La fiecare sumă s-a adăugat, de asemenea, dobânda legală până la data plăţii efective, cheltuielile de judecată, taxa de timbru şi cheltuielile de executare.

Suma totală a fost suportată nu din bugetul local, ci de toţi românii, pentru că ea a venit de la bugetul de stat. A avut grijă de asta Darius Vâlcov pe când ocupa funcţia de ministru delegat pentru Buget.

Un control al Curții de Conturi la Primăria Slatina a descoperit neregulile acestei afaceri, reținând în sarcina instituției prejudiciul pe care primăria trebuie să îl recupereze, acum, în instanță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here