Ministerul Sănătăţii trimite în spitale pacienţi falşi pentru a identifica funcționarii care cer mită. Metoda face deja „victime”. La Slatina… /FOTO

Metoda „pacientului fals” face o primă victimă. Un angajat al unui spital de stat din România a fost dat afară după ce i-a cerut mită unui pacient care era sub acoperire. La Slatina, conducerea Spitalului Județean de Urgență a găsit o altă metodă prin care să convingă personalul medical să nu mai ceară șpagă.

Pretextul cu care s-a dus la spital a fost pentru a face consultaţiile obligatorii pentru şcoala de şoferi, iar angajatul i-ar fi cerut pe lângă taxa legală şi o mică atenţie, lucru pentru care a plătit cu funcţia.

Ministerul Sănătăţii a anunțat recent că va trimite pacienţi falşi în spitalele din România pentru a-i identifica pe medicii sau asistenții care cer mită. Acţiunea a început acum trei săptămâni şi au avut loc deja 5 astfel de operaţiuni.

Criticile nu au întârziat să apară, Președintele Federației Sanitas București spune că măsură luată este doar una de imagine pentru ministrul Sănătății.

„Este o parte a strategiei anticorupție, promovată de ministerul Sănătății, pe care am anunțat-o încă de anul trecut. Rămân și eu surprinsă de reacția unora pentru că, teoretic, nimeni nu ar trebui să se simtă terorizat dacă este corect și cinstit. Acești pacienți nu merg cu aparate video, audio, nu înregistrează. Pur și simplu, constată neregulile, fac rapoarte pe care le trimitem spitalelor pentru a lua măsuri”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

„Am luat în considerare orice plângere reală a pacienților, plângere care mi-a fost adusă la cunoștință”, spune Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

La Slatina, conducerea Spitalului Județean de Urgență a găsit o altă metodă care să convingă angajații să nu mai ceară șpagă. La începutul acestui an, conducerea spitalului a pus, în toate secțiile medicale, afișe care se adresează pacienților și aparținătorilor cu mesajul să nu dea șpagă personalului medical.

„Avem salarii mărite, nu ne trebuie șpagă!”, era mesajul scris mare pe afișe. Și tot acolo erau trecute veniturile medicilor, asistentelor, brancardierilor și infirmierilor.

Potrivit acestor informații, un medic al Spitalului Județean de Urgență Slatina câștigă între 16.000 lei și 30.000 de lei pe lună, în vreme ce un asistent ia între 4.800 lei și 11.000 de lei.

De asemene, unui infirmier îi revine între 3.000 de lei și 5.500 de lei, în vreme ce un brancardier câștigă între 2.500 de lei și 5.500 lei.

Sumele reprezintă valorile brute ale veniturilor.

Sursa: digi24.ro, olt-alert.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here