Încă două cazuri de pestă porcină africană în Olt. Nouă focare au fost descoperite, în total, de autorități. Porcii, UCIȘI pe capete

Alte două focare de pestă porcină africană se află în atenția autorităților din Olt, cel puțin la nivel de suspiciune.

Este vorba de o suspiciune de pestă porcină africană într-o exploataţie nonprofesională din localitatea Cilieni şi o alta la probele prelevate de la cadavre de porci domestici dintr-o anexă a unei alte stâne situată în extravilanul comunei Ianca – totul în baza buletinelor de analiză emise, joi seară, de Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt.

Conform procedurilor, în această dimineaţă, probele au fost trimise către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laborator Naţional de Referinţă, pentru confirmarea diagnosticului, se arată într-un comunicat de presă al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt.

Vineri, la Prefectura Olt a fost convocat Centrului Local de Combatere a Bolilor şi a fost supus spre aprobare programul de măsuri privind suspiciunea de pestă porcină africană, precum şi măsurile care se impun în zonele de restricţie.

„În Cilieni, echipe de medici veterinari aplică măsura eliminării preventive a porcilor din localitate şi acţiunea a început cu gospodăriile unde au fost confirmate focarele de PPA.

Anexa respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, s-a aplicat măsura de eliminare a tuturor porcilor, ecarisarea cadavrelor, dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport.

Pentru suspiciunea de la stâna amplasată în extravilanul comunei Ianca au fost stabilite zona de protecţie pe o rază de 3 kilometri în jurul exploatației suspecte şi de supraveghere pe o rază de 10 km, în care este inclusă și zona de protecție.

Localitățile care se încadrează în zona de protecție sunt: teren agricol aflat în extravilanul localitatii Ianca și Fondul de Vânătoare 52 Ianca.

Localitățile care se încadrează în zona de supraveghere sunt Ianca, Grojdibodu, FV 51 Grojdibodu, în judeţul Olt şi pentru judeţul Dolj: Călăraşi, Sărată, Dăbuleni”, se precizează în comunicatul DSVSA.

DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Instituția menţionează că nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase la animale, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli atrage răspunderea penală.

Totodată, se interzice mișcarea animalelor (toate speciile) din aceste stâne. Acestea ramân în locațiile identificate pâna la ridicarea restricțiilor.

„DSVSA Olt reia apelul către cetățeni să notifice orice modificare de status identificată la animalele existente sau eveniment înregistrat (mortalitate) medicului veterinar de libera practică împuternicit și

DSVSA Olt în vederea aplicării în termen cât mai scurt a măsurilor de supraveghere, monitorizare și control de către autoritatea competentă teritorială.

Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018”, se mai arată în comunicatul transmis mass-media.

Medicii veterinari fac precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here