Plângere la CNCD după ce Popa’s i-a jignit pe olteni. Se cere și retragerea titlului de ambasador cultural al Timișoarei

Sursa foto: pressalert.ro

Scandalul iscat de caricaturistul Ştefan Popa Popa’s, care a declarat, recent, la un post de televiziune local că “Timișoara a fost invadată de olteni” și că “au venit ciurucurile, care au stricat echilibrul cultural al orașului” a atras numeroase critici la adresa artistului, care va rămâne fără titlul de cetățean de onoare de autoritățile din Slatina și Craiova. Mai mult, deputatul de Olt Gigel Știrbu, preşedinte al Comisiei pentru Cultură, arte, mijloace de informare în masă din camera inferioară a Parlamentului, a depus o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, susținând că afirmațiile caricaturistului conțin sensuri discriminatorii la adresa oltenilor. Totodată, parlamentarul îi cere primarului Timoșoarei, Nicolae Robu, să îi retragă lui Ştefan Popa Popa’s titlul de ambasador cultural al acestui oraș.

În plângerea către CNCD, Gigel Știrbu cere sancţionarea afirmaţiilor discriminatorii făcute de Ştefan Popa Popa’s, referitoare la faptul că “oltenii veniți în Timișoara au stricat orașul.”

“Domnul Stefan Popa Popa’s este Ambasadorul Cultural al Timişoarei şi această funcţie ar trebui să-l facă responsabil pentru declaraţiile făcute în spaţiul public. Domnul Popa ar trebui să lupte pentru prevenirea şi combaterea discriminării la nivelul intregii ţări şi nu să defăimeze cetăţeni după apartenenţa lor locală. Faptul că Ştefan Popa Popa’s este o persoană publică, afirmaţiile făcute la un post de televiune au si mai mare putere dicriminatorie şi din aceste motive vă solicit sancţionarea lui în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Conform articolului nr. 2 al Ordonanţei nr. 137 din 31 august 2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare: “prin discriminare se înţelege orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinţă, pe baza de rasă, naţionalitate, etnie, limba, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, varsta, handicap, boala cronica necontagioasa, infectare HIV, apartenenţa la o categorie defavorizată, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice.”

Având în vedere că CNCD este forul decizional în constatarea existenţei faptelor de discriminare si  de sancţionarea acestora şi că atribuţiile principale ale Colegiului Director constau în soluţionarea cazurilor de discriminare primite de CNCD, vă solicit aplicarea sancţiunilor care se impun domnului Ştefan Popa Popa’s, conform prevederilor OG nr 2/2000″, se arată în plângerea adresată CNCD.

Totodată, parlamentarul de Olt îi cere primarului Timișoarei, Nicolae Robu, printr-o scrisoare deschisă, să îi retragă lui Ştefan Popa Popa’s titlul de ambasador cultural al acestui oraș, spunând că artistul nu mai merită o asemenea onoare.

“Prin prezenta scrisoare deschisă, solicit Asociației Capitala Culturală Europeană Timişoara să retragă titlul de ambasador cultural domnului Ştefan Popa Popa’s din cauza afirmaţiilor defăimătoare şi discriminatorii făcute în cadrul unei emisiuni televizate. Concret, domnul Popa a declarat că Timişoara s-a umplut de “toate ciurucurile din Oltenia”.

Domnul Stefan Popa Popa’s nu merită să mai fie Ambasadorul Cultural al Timişoarei, pentru că această distincţie ar trebui să-l facă responsabil pentru declaraţiile făcute în spaţiul public. Domnul Popa care este unul dintre cei mai importanţi oameni de cultură din România şi ar trebui să lupte pentru prevenirea şi combaterea discriminării la nivelul întregii ţări şi nu să defăimeze cetăţeni după apartenenţa lor locală sau etnică.

Faptul că domnul Ştefan Popa Popa’s este o persoană publică, afirmaţiile făcute la un post de televiune au si mai mare putere dicriminatorie şi din aceste motive vă solicit retragerea titlului de Ambasador Cultural. Este prea onorant acest titlu pentru domnia sa, mai ales că a declarat cu ceva timp în urmă: “cu această numire, m-au degradat! Eu sunt Amabasadorul României pentru turism cultural, cu acte în regulă, cu paşaport diplomatic încă din 2013, iar ei, cei din Timişoara, repet, m-au degradat acum, făcându-mă ambasadorul unui oraş!”.

Din aceste motive întemeiate, vă solicit să faceţi demersurile care se impun pentru retragerea distincţiei de Ambasador Cultural al Timişoarei, domnului Ştefan Popa Popa’s”, i-a scris primarului Timișoarei Gigel Știrbu.

După declarațiile scandaloase ale celebrului caricaturist, primarul Slatinei, Emil Moț, a anunțat că va cere consiliului local să decidă retragerea titlului de cetățean de onoare acordat, în urmă cu mai mulți ani, lui Ştefan Popa Popa’s.

“Constat cu foarte mare regret că anumite personalități ajung să derapeze mult în discursul public, gândesc în clișee și preferă să gafeze decât să își recunoască o greșeală. De aceea, am ales să le solicit colegilor din Consiliul Local să-i retragă calitatea și demnitatea de cetățean de onoare al orașului Slatina domnului Ștefan Popa Popa’S pentru lucrurile grave pe care le-a spuns la adresa oltenilor. Domnule Popas, nu meritați niciun fel de recunoștință din partea orașului nostru și în numele slătinenilor vă recomand să vă cereți scuze public! Mândru că sunt slătinean, mândru că sunt oltean!”, este mesajul primarului din Slatina.

Municipalitatea Craiovei a anunțat, la rândul său, că îi va retrage același titlu acordat artistului.

Caricaturistul Ştefan Popa Popa’s, desemnat ambasadorul cultural al Timișoarei și purtătorul al titlului de cetățean de onoare al mai multor orașe, a provocat acest șir de reacții după ce, săptămâna trecută, invitat la o emisiune a postului local de televiziune Tele Europa Nova Timişoara, a afirmat că orașul “a fost invadat de olteni, care au stricat echilibrul cultural”.

Caricaturistul a spus că toată lumea își dorește o “Timișoară a culturii și a bunului gust”, însă “publicul din Timişoara s-a schimbat – avem peste 60 la sută olteni, în loc de timişoreni”.

“Atunci îmi pun şi eu întrebarea: unde sunt valorile Timişoarei? Ce oameni de valoare, l-am avut pe Costinaș (n.r. – Iosif Costinaș)”, a spus caricaturistul.

Moderatorul emisiunii i-a atras atenția “să nu continue cu gafa”: “Timişoara a fost ridicată de olteni şi de moldoveni. Timişoara … a fost o mlaştină aici. Nu e bine să atacăm… olteni, moldoveni”.

“Ba da, trebuie să atacăm pentru că nu au venit cei mai ca lumea. Au venit ciurucurile din Oltenia. Aşa… mai avem olteni foarte valoroşi care au venit în Timişoara şi au făcut lucruri ca lumea”, a replicat Popa’s.

“La ora actuală, Timişoara este invadată de olteni. (…) Asta am observat eu la maşini. Toate sunt de Dolj, de Gorj, de Mehedinţi”, a continuat caricaturistul.

Moderatorul i-a atras din nou atenția, spunându-i că pierde simpatia oamenilor, dar Ștefan Popa Popa’s a replicat dur: “Pe mine nu mă interesează ce pierd. Eu nu am venit aici să câştig, nu sunt la Loto-Prono, eu nu vin la televizor să mă agreeze lumea. Ba da, mă iau de olteni (…) Pe stradă se juca copilul sârb cu copilul maghiar şi toţi ştiau patru limbi în Timişoara. Acum, toată lumea vorbeşte, fusei, mă dusei”.

Caricaturitul a fost apostrofat din nou de moderator: “Sunteţi simpluţ…”. “Sunt simpluţ pentru că vi se pare dumneavoastră simpluţ, că sunteţi oltean şi ţineţi cu oltenii, nu vă supăraţi (…) Și eu am mamă olteancă. Este o realitate. Oltenii au stricat echilibrul cultural al Timişoarei”, a răspus Popa’s.

În final, moderatorul, care i-a atras atenția de mai multe ori caricaturistului să nu mai generalizeze, pentru că nu are dreptate, i-a spus lui Popa’s că el este cel care a stricat echilibrul emisiunii și că nu îl va mai chema, potrivit hotnews.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here