Ce jocuri politice face Alexandru Cumpănașu în contextul crimelor din Caracal? Jurnalist: „O lepră”

Ce jocuri face Alexandru Cumpănașu în contextul tragediei prin care trece familia vărului său din Dobrosloveni, tatăl Alexandrei? Este o simplă întrebare ce se impune acum, când, pe fondul presupuselor crime din Caracal, Cumpănașu înfierează statul român, cu care a stat la masă și de la care ONG-ul său a încasat sume importante de bani.

Declarațiile cu substrat politic pe care Alexandru Cumpănașu le face de câteva zile și atacurile sale la adresa „unora” dintre politicieni sunt elementele care ridică întrebarea de mai sus.

Plângerea penală prin care Cumpănașu cere audierea parlamentarilor din Olt după cazul Caracal și după ce în fața camerelor de luat vederi a „subliniat” nume ale unor parlamentari social-democrați, precum Florin Iordache și Paul Stănescu, este cel puțin curioasă și îi face pe unii oameni politici să se întrebe dacă nu cumva președintele Asociației pentru Implementarea Democrației reprezintă mijlocul prin care Viorica Dăncilă își execută adversarii politici.

„Paul Stănescu este în gruparea adversarilor Vioricăi Dăncilă. De asemenea, prezența lui Florin Iordache la vârful PSD o împiedică pe Dăncilă să susțină că PSD s-a schimbat în mod real.

Alexandru Cumpănașu a avut numai cuvinte de laudă, în ianuarie 2018, la adresa Vioricăi Dăncilă, când aceasta a fost instalată premier de Liviu Dragnea.

«O cunosc bine pe Viorica Dăncilă și este unul dintre cei mai echilibrați oameni pe care îi cunosc. Personal pot spune cu certitudine următoarele despre dumneai: Profesionistă, discretă, modestă, elegantă. De asemenea, CNMR a colaborat foarte bine cu doamna Dancila din calitatea de europarlamentar și sunt convins că va avea același profesionalism și echilibru și din poziția de prim-ministru dacă va fi validată. Sper că întreagă criză să se încheie cât mai curând, iar alegerea unei femei pentru această funcție se impune după zeci de ani de prim-miniștrii bărbați», declara Alexandru Cumpănașu pentru stiripesurse.ro”, potrivit aktual24.ro.

Cine este, de fapt, Alexandru Cumpănașu?

ONG-ul patronat de Alexandru Cumpănașu, Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, s-a numărat printre ONG-urile care au susținut și promovat unele proiecte legislative coapte în laboratoarele Serviciilor, precum legile Big Brother.

Iată ce scria, în 2015, cotidianul.ro

„Insistenţa pentru care AID, adică Alexandru Cumpănaşu se luptă pentru implementarea legislaţiei de tip „Big Brother” are şi o explicaţie. Pe care am găsit-o fără să căutăm foarte mult pe internet, într-un articol din EVZ din 28 ianuarie 2010, din care cităm: AID a obţinut, la sfârşitul anului trecut, 3.788.008,10 lei (peste 900.000 de euro) de la Interne, iar pe hârtie destinaţia acestor bani sună pompos: „Dezvoltarea şi consolidarea Centrului Naţional de Integritate”. Nimeni nu vrea să spună cu exactitate pe ce va fi cheltuită sumă alocată. Finanţarea fundaţiei lui Cumpănaşu s-a aprobat în perioada în care Internele erau conduse de PSD-istul Dan Nica. (…) Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei a lui Alexandru Cumpănaşu a fost încă de la început membră în Comitetul strategic pentru sprijinirea activităţii Direcţiei Generale Anticorupţie, din cadrul Ministerului de Interne. Comitetul a fost înfiinţat anul 2006, ca organism consultativ, pentru sprijinul DGA. (…) Contactat de EVZ, Alexandru Cumpănaşu lămureşte, cel puţin, originea finanţării: „Banii aceştia nu provin din bugetul ministerului. Provin din fonduri structurale de la Uniunea Europeană. Ministerul este un intermediar în acest proces, nu e administratorul banilor”. Cumpănaşu a confimat că cererea de proiect a fost depusă în 2008, iar „contractul cu ministerul a fost semnat în urmă cu o lună, în decembrie 2009”.

Deci, lucrurile sunt simple ca bună ziua şi se leagă. Un ONG care „implementează” democraţia este un partener al unui minister de forţă pentru sprijinirea luptei împotriva corupţiei, dar în acelaşi timp încasează o sumă mai mult decât frumoasă prin intermediul respectivului minister. Întâmplător sau nu, un minister care a fost şi este un suporter înfocat al legislaţiei de tip „Big Brother”. Şi în acest caz, cum să nu trâmbiţezi tu ONG-ule care te-ai pricopsit cu bani frumoşi, pe toate canalele de comunicare, fericirea care îi paşte pe români dacă se adoptă respectiva legislaţie?”

Apoi, în 2016, Curtea de Conturi a descoperit că Ministerul de Interne, sub conducerea lui Gabriel Oprea, a plătit din bani publici prezența ong-ului condus de Alexandru Cumpănașu în sediul instituției, potrivit g4media.ro.

„Este vorba despre un imobil dat în folosință gratuită Asociației pentru Implementarea Democrației, pentru care Ministerul a plătit inclusiv cheltuielile de întreținere, deși contractul încheiat cu organizația neguvernamentală nu prevede acest lucru”, scrie g4media.ro.

„Pentru un imobil dat în folosință gratuită Asociației pentru Implementarea Democrației (AID) au fost achitate de către entitate cheltuieli cu utilități, deși Protocolul de Parteneriat nr. 17841/28.09.2007 nu prevede această obligație”, se arată într-un raport al Curții de Conturi.

De altfel, Alexandru Cumpănașu se regăsea, în 2015, pe lista de profesori ai Școlii politice a UNPR, unde preda un curs de Politică Externă și Diplomație.

„Cumpănașu a fost prezent la toate evenimentele publice organizate de Academia de Științe ale Securității Naționale, a lui Gabriel Oprea. El apare și în poza de grup făcută cu ocazia conferinței de prezentare a ASSN, din 17 iunie 2015, fiind așezat chiar în rândul al doilea, în spatele lui George Maior”, mai scrie g4media.ro.

Soția lui Cumpănașu a lucrat în cabinetele premierilor PSD, inclusiv în Cabinetul Dăncilă

Soția lui Alexandru Cumpănașu, Simona-Gabriela Baltag, a lucrat pentru trei premieri PSD în calitate de consilieră. În ianuarie 2018, ea a renunțat la funcția de consilieră a lui Dăncilă pentru a deveni apoi secretar general al Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR) condusă de către cel care, opt luni mai târziu, avea să îi devină soț, Alexandru Cumpănașu.

„Simona-Gabriela Baltag, actual Cumpănașu, a fost numită consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului Sorin Grindeanu în 28 iunie 2017. Ea a continuat să fie consilieră a premierilor PSD și după plecarea lui Grindeanu și Tudose, până în ianuarie 2018, în mandatul lui Dăncilă”, scrie aktual24.ro.

Jurnalistul Pavel Lucescu, despre Cumpănașu: „O lepră care se cațără pe tragedia unei sărmane rude îndepărtate”

Jurnalistul Pavel Lucescu se declara îngrețoșat de modul în care Alexandru Cumpănașu se comportă public, în cazul Alexandrei. El este convins ca în spatele lui Cumpănașu se află băieți din servicii.

Am așteptat câteva zile sperând că e doar de la emoții.

Dar Cumpănașu s-a dovedit deja a fi cel mai mare impostor și călcător pe cadavre în toată tragedia asta.

L-am avut cu mulți ani în urmă coleg de platou, din ce în ce mai des, la diverse dezbateri pe Realitatea TV, unde eram angajat(în trust, nu în televiziune). Era invitat atât de des fără să-l recomande aparent altceva decât o titulatură hilară gen președintele Asociației pentru Implementarea Democrației, o fantomă de fapt, încât am început să întreb în stânga și în dreapta, la colegi, editori, producători, etc. cine-I tipul și de ce e invitat atât de des. Și în ce calitate, că șefi de ong-uri fantomă erau și pe atunci cu sutele. Toți dădeau din umeri, nimeni nu știa nimic: e pe lista de invitați, era singurul răspuns pe care l-am primit odată de la cineva.

Tipul era un lingușitor sadea, în top 10 ever pe lista mea. Și, evident, în emisiuni nu se remarca decât prin platitudini.

Am văzut apoi cum a evoluat public, iar acum nu mai am niciun fel de îndoială că omul e interfață(proastă, după părerea mea) a unor băieți de prin servicii, care-l folosesc pentru jocurile lor murdare, cu bătaie politică evidentă.

O lepră care se cațără pe tragedia unei sărmane rude îndepărtate, pe care nici nu cred c-a cunoscut-o vreodată.

O greață supremă”, scria, în urmă cu o săptămână, Pavel Lucescu.

O instituție apolitică se delimitează public de Cumpănașu

După tragedia de la Caracal, Cumpănașu a avut ieșiri virulente la adresa mai multor instituții, angajând și numele Camerei de Comerț, care la sfârșitul lunii trecute a anunțat, printr-un comunicat de presă, că se retrage din Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR), o inițiativă a lui Alexandru Cumpănașu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here