Ce a fost odinioară pe locul pe care azi se înalță blocul turn de la intersecția b-dului A.I.Cuza cu strada Arcului din Slatina/ FOTO

Blocul turn de la intersecția b-dului A.I.Cuza cu str. Arcului

Ce a fost pe locul pe care azi se înalță blocul turn de la intersecția b-dului A.I.Cuza cu strada Arcului din Slatina? Casa prefectului, deputatului și senatorului de Olt Vasile Alimanisteanu, construită de acesta în 1920.

Informația a fost publicată de istoricul Aurelia Grosu, care continuă, pe pagina sa de socializare, seria aducerii în actualitate a unor pagini extrem de importante din trecutul Slatinei.

Casa Vasile Alimănișteanu se afla pe bulevardul Gării (azi bulevardul Alexandru Ioan Cuza) la intersecția cu strada Arcului. Între 1952 și începutul anilor 1970, în Casa Alimănișteanu a funcționat Arhivele Statului Olt, după care clădirea a fost demolată. Pe amplasamentul Casei Alimănișteanu s-a construit un bloc de locuințe.

„Aflată la intersecția actualului bd. A. I. Cuza cu str. Arcului, casa a fost construită la începutul anilor 1920 de Vasile Alimănișteanu, prefect, deputat și senator de Olt. Dinastia Alimăniștenilor a pornit de la moșneanul Mihalache Alimănișteanu din Alimănești/Olt, tatăl a șase copii (patru băieți și două fete) care au dominat viața politică, economică și culturală în interbelic:

1. Constantin Alimanisteanu, inginer cu studii superioare la Paris, a pus bazele industriei petroliere moderne din Romania; căsătorit cu Sarmiza Bilcescu prima femeie licențiată in drept la Paris, pe care a absolvit o cu cea mai înaltă distincție (1890);

2. Polina Alimanisteanu, studii pian la București și Elveția; căsătorită cu avocatul Nicolae Marinescu Bircii, primar al Slatinei, s-a dedicat actelor filantropice și dezvoltarii învățământului slătinean;

3. Alexandru Alimanisteanu, studii financiare și economice la Berlin, a ocupat poziții de vârf în domeniul bancar; insurat cu Pia Brătianu, sora cea mică a lui Ionel Brătianu;

4. Virgil Alimanisteanu, inginer de mine, absolvent Institutul Regal de Mine din Liege; căsătorit cu Nineta Leon, fiica prof.univ. Nicolae Leon din Iași;.

5. Bica Alimanisteanu, studii arte plastice București, Paris, Elvetia; măritată cu Ion Stanovici, un renumit avocat din Craiova;.

6. VASILE ALIMANISTEANU, absolvent al Institutului agronomic de la Gembloux din Belgia, căsătorit cu Maria Raicoviceanu, sora diplomatului Nicolae Raicoviceanu, secretar al lui Nicolae Titulescu; Vasile Alimanisteanu a înființat pe moșia familiei de la Alimanesti o ferma model, predominant zootehnică, unde a aplicat cele mai noi metode de exploatare.

Între 1918-1919 și 1922-1926 a fost prefect de Olt, perioadă în care a luat măsuri importante pentru dezvoltarea agriculturii în urma reformei agrare din 1921, a învățământului (în mandatul său s-au construit cele mai multe școli) și a infrastructurii.

Din 1926, până la moartea sa, în 1943, a fost deputat și senator de Olt, distingându-se ca unul dintre cei mai activi și competenți parlamentari, îndeosebi în domeniul agrar, fiind inițiator și raportor al unor legi vitale”.

Blocul turn de la intersecția b-dului A.I.Cuza cu str. Arcului
Casa Vasile Alimanisteanu, prefect, deputat și senator de Olt, se afla pe bd. Gării la intersecția cu str. Arcului. Între 1952 și începutul anilor 1970 in casa Alimanisteanu a funcționat Arhivele Statului Olt, după care a fost demolată. Pe amplasamentul casei Alimanisteanu s-a construit un bloc de locuințe ( la parter este azi un magazin de electrice)
Regina Maria și Vasile Alimanisteanu, prefectul de Olt, coborând treptele Palatului Administrativ pentru a merge la inaugurarea monumentului Ecaterinei Teodoroiu. 31 mai 1925
Regina Maria și Vasile Alimanisteanu, prefectul județului Olt, participând la ceremonia dezvelirii monumentului Ecaterinei Teodoroiu. Langa tribuna, îmbrăcată în negru, mama Ecaterinei Teodoroiu. 31 mai 1925

Sursa: Facebook/Aurelia Grosu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here