Pesta porcină africană, de neoprit în Olt. Alerta crește de la o zi la alta. Aproape 100 de focare există în județ

Noi cazuri de pestă porcină africană au fost depistate în județul Olt. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt informează că, la această dată, pesta porcină africană evoluează în 23 localităţi şi sunt confirmate 96 de focare.

Pesta porcină africană evoluează în localitățile Cilieni – unde sunt 7 focare, în extravilanul localităţii Ianca – 3 focare, Ianca – 1 focar, Dăneasa – 3 focare, Sprîncenata – 11 focare, Slăveni (Gostavăţu) – 10 focare, Stoeneşti – 9 focare, Drăgăneşti Olt – 3 focare, Văleni – 2 focare, Orlea – 17 focare, Studina – 4 focare, Gura Padinii – 5 focare, Ipoteşti – 2 focar, Coloneşti – 1 focar, Grojdibodu – 5 focare, Gîrcov – 1 focar, Vîrtopu – 1 focar, Brebeni – 1 focar, Crîmpoia – 4 focare, Şerbăneşti – 2 focare, Fărcaşele – 1 focar, Ghimpeţeni – 1 focar, Obîrşia Nouă – 1 focar, Potcoava (Fălcoeni) – 1 focar.

De asemenea, sunt două suspiciuni de pestă porcină africană în două exploataţii nonprofesionale din localităţile Grojdibodu şi Ghimpeţeni, în baza buletinelor de analiză emise de LSVSA Olt în data de 13 septembrie. Probele au fost trimise la IDSA Bucureşti, pentru confirmare.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt, întrunit în şedinţă la prefectură, a aprobat planurile de măsuri privind suspiciunile de la Grojdibodu şi Ghimpeţeni.

„Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială, au fost impuse restricţiile de mişcare din și către curțile și localităţile afectate, eliminarea din focare a porcilor vii, ecarisarea cadavrelor, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, restricţii asupra mişcării cărnii, produselor şi subproduselor animale, instituirea filtrelor rutiere”, se arată într-un comunicat al Direcției Sanitare Veterinare Olt.

DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Instituția reia apelul către toți cetățenii din zonele afectate, dar și din restul județului să anunțe fără întârziere, fie medicul veterinar din localitate sau direct Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, fie autoritățile publice locale asupra oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbătici de care au cunoștință.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Specialiștii fac precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

______________________

Având în vedere evoluția explozivă a bolii la nivel național, reamintim principalele măsuri ce trebuiesc respectate de toți crescătorii de porcine:

 • asigurarea și utilizarea permanentă a unui echipament minim de protecție (salopetă, cizme) ce va fi folosit doar pentru accesul în adăpostul porcinelor; de asemenea, înainte de a intra în adăpostul porcinelor mâinile se vor spăla utilizând din abundență săpun și apă caldă;
 • este strict interzisă intrarea în adăpostul porcinelor cu hainele și încălțămintea de stradă;
 • este strict interzisă vizitarea de către proprietar a altor adăposturi de porcine;
 • este strict interzisă vizitarea exploatației și în special a adăpostului de porcine, de către vizitatori care dețin porci în exploatațiile proprii, sau de vizitatori care au legătură cu mediul silvatic;
 • periodic se va efectua dezinfecția aleilor și a adăposturilor;
 • se vor asigura condiții corespunzătoare de adăpostire și hrănire a animalelor;
 • porcinele vor fi ținute permanent în adăpost fiind interzisă lăsarea acestora în libertate;
 • este strict interzisă hrănirea animalelor cu resturi alimentare, lături sau materiale vegetale;
 • anunțarea de urgență a medicului veterinar local, a medicului oficial zonal sau direct a DSVSA Olt (telefon 0372753838) precum și a primăriei/consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră mare și mortalitate crescută, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și prevenire.
 • în cazul persoanelor care exploatează suprafețe agricole se vor dispune măsuri pentru dezinfecția mijloacelor agricole la ieșirea din tarlale;
 • este interzisă aducerea de furaje sau diverse materii vegetale din zone contaminate, în scopul hrănirii animalelor;
 • toți proprietarii au obligativitatea respectării legislației în vigoare în ceea ce privește identificarea animalelor și circulația acestora, în caz contrar putând fi sancționați conform H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare, fapt ce ar duce implicit la neacordarea despăgubirilor cuvenite conform H.G. 1214/2009, cu modificările ulterioare, în cazul reapariei boli

ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA, ÎNSTRĂINAREA SAU MIȘCAREA SUB ORICE FORMĂ A PORCILOR VII, A CĂRNII ȘI PRODUSELOR DIN CARNE DE PORC PROVENITE DIN ZONELE DE RESTRICȚIE, CA URMARE A EVOLUȚIEI VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA).

SE MENŢIN RESTRICŢIILE ÎN CEEA CE PRIVEŞTE ORGANIZAREA TÂRGURILOR DE ANIMALE VII.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here