Parchetul Caracal se ia la trântă cu „Lumea Justiției”, publicația care a criticat activitatea procurorilor Popescu și Zăvoianu

Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal critică modul în care publicația Lumea Justiției a utilizat informațiile puse la dispoziție în urma unei solicitări, publicând un articol care îi pune într-o lumină proastă pe prim-procurorul acestei unități de parchet, Cătălin Zăvoianu, și pe procurorul Cristian Popescu, pus sub învinuire de Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie pentru modul în care a acționat în cazul Alexandrei Măceșanu, fata despre care Gheorghe Dincă a spus că a ucis-o.

Parchetul Caracal susține, într-un comunicat de presă, că, la solicitarea publicaţiei „Lumea Justiţiei”, Compartimentul de Informaţii şi Relaţii Publice din cadrul unității a transmis publicației, la data de 18.09.2019, informaţii cu privire la volumul de activitate al procurorilor Cristian Ovidiu Popescu şi Cătălin Zăvoianu, respectiv numărul soluţiilor de clasare dispuse de aceştia pe parcursul activităţii lor profesionale.

„Astfel, s-a învederat faptul că în perioada 2011 – 2019, domnul procuror Popescu Cristian Ovidiu  a soluţionat un număr de 7.780 cauze din care, într-un număr de 5.748 s-au dispus soluţii de clasare, acestea reprezentând 73,88% din totalul cauzelor soluţionate.

Deşi s-a făcut precizarea că ponderea cauzelor soluţionate prin clasare de către domnul  procuror Popescu Cristian Ovidiu se circumscrie trendului naţional de 73,40%, redactorul acelei publicaţii a scos din context respectiva informaţie, publicând un articol intitulat «Raiul Infractorilor – De necrezut: procurorul #rezist Cristian Ovidiu Popescu de la PJ Caracal, cel care i-a ţinut pe poliţişti la poarta lui Dincă şi şeful său Cătălin Talpă – Iute au dat 7.042 clasări în 9.133 dosare», nesocotind prima şi cea mai importantă funcţie a presei, a mass media, în general, aceea de a informa”, susțin reprezentanții Parchetului Caracal.

Prin scoaterea din context a unor precizări esenţiale făcute de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, potrivit cărora numărul soluţiilor de clasare emise de această unitate de parchet se circumscrie trendului naţional, care este de 73,88%, (pentru că în caz contrar ar însemna că România este o ţară de infractori),  precum şi aceea, potrivit căreia domnul procuror Zăvoianu Cătălin a desfăşurat, în principal, activitate de conducere şi activitate în sectorul judiciar (aşa justificându-se numărul redus al dosarelor soluţionate), publicaţia „Lumea Justiţiei” nu face altceva decât să urmărească publicarea unei ştiri cu caracter senzaţional, urmărind producerea unei destabilizări, a compromiterii procurorilor din cadrul acestei unităţi de parchet, se mai precizează în comunicatul Parchetului Caracal.

Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) l-a pus sub acuzare pe procurorul Cristian Ovidiu Popescu în dosarul crimelor de la Caracal. Procurorul Popescu este cel care a coordonat intervenţia de la casa lui Gheorghe Dincă, în noaptea de 25 spre 26 iulie, şi care a intrat în curtea lui Dincă după ora 6 dimineaţa.

Şi Violeta Mirea, șefa Secției de Poliție Rurală Osica de Sus, unde este arondată și comuna Dobrosloveni acolo unde locuiește familia Alexandrei Măceșanu, a fost pusă sub acuzare pentru abuz în serviciu în dosarul privind intervenția autorităților în cazul Caracal, au declarat surse judiciare, potrivit digi24.ro.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, Cătălin Zăvoianu, a fost audiat și el, la sfârșitul lunii trecute, de reprezentanții Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, în dosarul penal deschis pentru verificarea modului în care au acționat autorităţile după apelul Alexandrei Măceşanu la 112.

La ieşirea de la audieri, procurorul nu a vrut să stea de vorbă cu jurnaliştii şi a luat-o efectiv la fugă. El a fost urmărit de ziarişti pe o distanţă de sute de metri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here