Doi hoţi au intrat în casă peste un pensionar. Ce le-a făcut bătrânul e şocant

Pedeapsă mortală pentru un hoţ care a făcut imprudenţa să intre împreună cu un complice într-o casă din Galaţi. Cei doi sperau să fure economiile unui pensionar, însă acesta din urmă s-a luptat cu ei.

În urma întâmplării sângeroase, proprietarul locuinţei a fost lăsat liber de poliţişti, iar avocaţii vorbesc despre legitimă apărare.

Asta, deşi în România, legitima apărare este greu de stabilit şi apare deseori întrebarea dacă putem răspunde cu o armă chiar dacă suntem ameninţaţi.

Cel mai cunoscut caz este cel în care pilotul Adrian Iovan a împuşcat mortal un individ surprins în curtea casei.

Bărbatul de 64 de ani este pensionar şi locuieşte într-un cartier de case, construit recent, lângă şoseaua de centură a oraşului Galaţi.

În zonă nu exista iluminat public. Hoţii au profitat de beznă şi au dat buzna peste el în casă.

Femeie: “A sărit peste vecinu’, a intrat în curte, a sărit la el la bătaie şi omul, ce-a găsit la îndemână, a lovit.”

Încăierarea dintre bărbat şi indivizii care voiau să îl jefuiască a fost dură. Hoţii nu se aşteptau ca proprietarul să îi confrunte şi au fost surprinşi când omul i-a atacat. În urma loviturilor primite, unul dintre suspecţi şi-a pierdut viaţa.

Aproape de miezul nopţii, un bărbat de 35 de ani a sărit înapoi gardul, a făcut câţiva paşi şi a căzut în mijlocul drumului.

Acolo l-au găsit şi cei de la ambulanţă, care nu au mai putut să facă nimic pentru a-i salva viaţa.

Dr. Ionuţ Băneșanu, Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi: “S-au observat semne clare de deces, instalându-se deja lividitățile cadaverice. Nu au mai putut face nimic. O plagă înjunghiată toracic bazal.”

Cel care îl însoţea pe individ a reuşit să fugă. Surse din rândul anchetatorilor spun că există şi un al treilea suspect, prieten cu păgubitul. Acesta le-ar fi indicat hoţilor ca pensionarul de 64 de ani avea strânse economii în casă.

Vecină: “A intrat cineva peste el să îi fure banii şi el ar fi dat cu cuţitul.”

Bărbatul care a avut îndrăzneala să se lupte cu hoţii care au intrat peste el în casă şi l-a ucis pe unul dintre el a fost lăsat liber de poliţişti.

Încă speriat de întâmplare, a refuzat să povestească reporterilor prin ce a trecut.

Gigel Potrivitu este avocat în Baroul Galaţi. Apărătorul este de părere că în cazul pensionarului se poate vorbi despre o legitimă apărare.

Gigel Potrivitu, avocat: ″În situaţia în care o persoană care comite fapta de omor acţionează pentru respingerea atacului unui agresor care pătrunde în locuinţă este un caz special de legitimă apărare şi cel inculpat este exonerat de răspundere.”

Reprezentanţii Poliţiei şi Parchetului nu oferit, deocamdată, informaţii despre acest caz. Pentru că ancheta este în desfăşurare, nu au lămurit nici dacă a fost sau nu vorba despre legitimă apărare.

Cazurile de legitimă apărare sunt un subiect intens discutat în România ultimilor ani.

În octombrie 2005, pilotul Adrian Iovan, fostul soţ al creatoarei de modă Romanița Iovan, a împuşcat mortal un tânăr de 27 de ani pe care l-a surprins pe terasa casei din cartierul Primăverii.

La acea vreme, ancheta a stabilit că victima intrase în locuinţa familiei că să dea o spargere. Iovan a pus mâna pe armă, iar intrusul a pierit pe loc.

Ulterior incidentului au urmat procese care s-au întins pe un an şi jumătate la finalul cărora Adrian Iovan i-a convins pe jucători că a fost în legitimă apărare şi nu a fost pus sub acuzare pentru omor.

Sursa: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here