Senatorul de Olt Siminica Mirea, 67 de inițiative legislative în primul ei mandat de parlamentar

Senatorul de Olt Siminica Mirea a semnat, în actuala legislatură, nu mai puțin de 67 de inițiative legislative.

Dintre cele 67 de proiecte de lege, unele sunt extrem de importante și vin în apărarea consumatorilor care sunt dezavantajați de instituțiile bancare. Un asemenea proiect de lege la care co-inițiator este Siminica Mirea este cel privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive practicate de bănci.

Proiectul prevede că dobânda anuală efectivă, în sensul definit în OUG 52/2016, în cazul creditelor imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de 2 puncte procentuale dobânda de refinanţare practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă.

Iniţiativa mai prevede că, în cazul creditorilor ne-bancari autorizaţi de Banca Naţională, dobânda anuală efectivă în cazul creditelor imobiliare nu poate depăşi dublul dobânzii de refinanţare practicată de BNR în raporturile sale juridice cu instituţiile de credit.

O altă propunere legislativă la care senatoarea de Olt este co-semnatară este cea privind protecţia consumatorilor contra executărilor silite abuzive sau intempestive.

Dintre cele 67 de inițiative legislative, unele îi aparțin în exclusivitate parlamentarei de Olt, precum proiectul care modifică Codul Penal, în sensul permisiunii oricărei persoane de a pătrunde într-o locuință, fără mandat de percheziție domiciliară, atunci când există suspiciuni că viața unei persoane este în pericol sau că aceasta a fost răpită.

modifică Codul Penal, în sensul permisiunii oricărei persoane de a pătrunde într-o locuință, fără mandat de percheziție domiciliară, atunci când există suspiciuni că viața unei persoane este în pericol sau că aceasta a fost răpită.

Un alt proiect important al senatoarei de Olt este și cel prin care mandatele primarilor, ale consilierilor locali și județeni se prelungesc de la patru ani, cât durează în prezent, la cinci ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here