Porcii pot fi sacrificați de Crăciun doar cu avizul medicului veterinar. Ce alte oblicații au proprietarii de animale

În contextul în care în județul Olt evoluează mai multe focare de pestă porcină africană, autoritățile sanitare veterinare obligă populația să anunțe mai întâi medicul veterinar despre intenția privind sacrificarea porcilor de Crăciun și apoi să sacrifice animalele.

De altfel, într-un comunicat de presă, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt le reamintește tuturor crescătorilor de animale, cu precădere celor care cresc porci, că sunt obligați, conform legii, să informeze medicii veterinari în legătură cu orice eveniment care duce la modificarea numărului de animale din gospodărie.

„Având în vedere dinamica evoluţiei pestei porcine africane în judeţul nostru şi apropierea sărbătorilor de iarnă, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt reaminteşte cetăţenilor, crescători de animale în general și de porci în special, că sunt obligați, conform legii, să informeze orice eveniment care duce la modificarea numărului de animale din gospodărie medicilor veterinari de liberă practică și să solicite identificarea acestora, pentru a fi introduse în baza națională de date (BND), de asemenea să le declare la Primărie pentru a fi înscrise în Registrul Agricol, astfel că, în contextul apariției unui focar de boală, să poată fi despăgubi conform legii.

Intră în obligația crescătorului de animale să informeze medicul veterinar de liberă practică împuternicit pentru ca acesta să facă examenul clinic al animalului înainte de sacrificare, pentru a fi înscris evenimentul atât documentar (formular declarare eveniment-F3), cât și în baza naţională de date. După sacrificare să solicite medicului veterinar de liberă practică împuternicit efectuarea examenului pentru depistarea parazitului Trichinella spp.

De asemenea, porcii să fie crescuţi numai în adăposturi închise, astfel încât să nu ia contact cu alţi porci domestici sau cu porci sălbatici, să fie respectate minimele condiţii de igienă şi de biosecuritate .

În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat”, se arată în comunicatul DSVSA Olt.

În localitățile din județ în care nu evoluează focare de pestă porcină africană, sacrificarea porcilor în mod tradițional de către proprietari pentru consum familial nu este interzisă.

Este interzisă însă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului acestei boli.

„Recomandăm, de asemenea, tuturor cetăţenilor să achiziţioneze produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate/înregistrate sanitar veterinar.

Aceasta înseamnă că, atât carnea, cât şi alte produsele de origine animală şi non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică”, se mai precizează în comunicatul DSVSA Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here