CAO a prezentat marele proiect pentru dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată. Investițiile propuse, localitățile beneficiare și valorile lucrărilor

Reprezentanții Companiei de Apă Olt (CAO) SA au prezentat, marți, într-o conferință de presă, marele proiect de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată, pentru care CAO a semnat a semnat cu Ministerul Fondurilor Europene contractul de finanțare în valoarea de peste 241 de milioane de euro.

La întâlnirea cu jurnaliștii a fost prezent, printre alții, directorul general al CAO, Cătălin Ușurelu, care a prezentat datele tehnice ale proiectului.

„S.C. Compania de Apa Olt S.A. are în implementare Proiectul «Sprijin pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Olt, în perioada 2014-2020», cu finanțare europeană nerambursabilă, cod SMIS 2014+113150.

În cadrul proiectului, consultantul S.C. EPTISA ROMANIA a finalizat studiul de fezabilitate aferent, iar în data de 19.11.2019 compania noastră a semnat cu Ministerul Fondurilor Europene contractul de finanțare nr. 279/19.11.2019 privind implementarea proiectului, în valoare totală de 241.076.986 euro, din care contribuție nerambursabilă (85%), restul finanțării fiind asigurată de la bugetul național (13%) și bugetul local (2%)”, a declarat Cătălin Ușurelu.

„Acest proiect are ca scop continuarea dezvoltării infrastructurii de apă și apă uzată prin creșterea gradului de colectare și tratare a apelor uzate, respectiv prin creșterea gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populației în 25 de unități administrativ-teritoriale, respectiv Slatina, Caracal, Balș, Corabia, Drăgănești-Olt, Dăneasa, Scornicești, Potcoava, Piatra-Olt, Găneasa, Gostavățu, Băbiciu, Scărișoara, Dobrosloveni, Fărcașele, Izbiceni, Giuvărăști, Tia-Mare, Rusănești, Șerbănești, Crîmpoia, Vișina, Bălteni, Perieți, Schitu”, a precizat șeful CAO SA.

Sistemul de alimentare cu apă potabilă va fi dezvoltat cu o rețea de distribuție nouă de 220,72 km. O rețea de distribuție apă potabilă existentă va fi reabilitată pe 96,58 km. Vor fi construite surse de apă noi la nivelul a 30 de unități, iar alte 79 de surse de apă vor fi reabilitate. Va fi aducțiune nouă pe 10,46 km și reabilitat un sistem de aducțiune care se întinde pe 53,25 km.

Vor fi instalate șapte stații noi de tratare a apei și reabilitate alte șapte asemenea stații, montate nouă rezervoare noi de înmagazinare și reabilitate șase rezervoare. Proiectul mai prevede achiziția a 13 stații de pompare a apei noi și reabilitarea altora șase.

La nivelul sistemului de canalizare va exista o rețea de canalizare nouă pe 259,08 km, va fi reabilitată rețeaua existentă pe o lungime de 37,87 km, vor fi conducte de refulare noi pe 64,41 km, 156 de stații de pompare a apei uzate, iar alte 10 stații vor fi reabilitate.

De asemenea, vor mai fi stații de epurare apă uzată care deservesc aglomerări cu peste 10.000 p.e. (trei unități), stații de epurare apă uzată care deservesc aglomerări sub 10.000 p.e. (șapte unități), vor fi extinse facilitățile de depozitare a nămolului tratat și va fi reabilitată infrastructura de transfer a apei uzate de la Slatina cu încă o unitate, dar și sistemul SCADA cu o unitate.

Cătălin Ușurelu afirmă că speră ca în primăvara următoare să fie deschise, deja, șantierele.

„Avem pregătit un prim calup de lucrări: asistența tehnică și managementul contractului și încă 5 contracte de lucrări: stațiile de tratare de la Slatina și Balș și încă trei contracte: Drăgănești-Dăneasa, Piatra-Olt, Găneasa și Vișina. Acestea vor intra primele în procedură de atribuire, urmând ca pe parcurs, până la finalul lunii decembrie, toate cele 25 de contracte urmând să fie în procedură de atribuire, iar în primăvară să avem șantierele deschise”, a mai declarat directorul general al CAO.

Perioada de implementare a proiectului este de 84 luni, investițiile urmând a fi realizate prin 26 de contracte de lucrări, șapte contracte de furnizare și patru contracte de servicii.

OLT-ALERT.RO prezintă investițiile propuse în cadrul proiectului: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here