Liceul „Nicolae Titulescu” Slatina, la Centenar. Întâlnire emoționantă între foștii, actualii și viitorii dascăli/ FOTO+VIDEO

Cadrele didactice, foste și actuale, și elevii Liceului Teoretic „Nicolae Titulescu” au sărbători, vineri, alături de mai mulți invitați, Ziua Școlii și 100 de ani de învățământ pedagogic la Slatina.

Evenimentul a fost marcat prin mai multe acțiuni și manifestări. Invitații, foste cadre didactice ale unității, azi pensionari, dar și reprezentanții mai multor instituții publice din sistemul educațional și nu numai, au fost întâmpinați de conducerea liceului cu pâine și sare.

Sub genericul „Sărbătorim 100 de ani de învățământ pedagogic slătinean”, în amfiteatrul liceului a avut loc, astfel, întâlnirea personalităților care de-a lungul timpului au contribuit la învățământul pedagogic slătinean.

Momentul a fost unul extrem de emoționant, foștii dascăli fiind primiți cu aplauze la scenă deschisă de către actualele cadre didactice și elevi.

Primul cuvânt i-a aparținut directoarei liceului, Carmen Boiangiu, care a făcut un scurt istoric al unității sărbătorite.

„Onorați invitați, stimați colegi și dragi elevi, astăzi, în zi de mare sărbătoare, unitatea noastră, Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu”, sărbătorește centenarul învățământului pedagogic slătinean.

Carmen Boiangiu, directoarea liceului

Cu 100 de ani în urmă, în ziua de 9 noiembrie 1919, este inaugurată, la Slatina, Şcoala Normală de Băieţi «Preda Buzescu». Regăsim în înscrisuri vechi existența învățământului pedagogic slătinean până în anii 1932, dar și între anii 1948 – 1956 și 1968 – 1984. Până în 1990, elevii profilului pedagogic specializarea învățător, au fost școlarizați în județul Dolj, la Liceul Pedagogic din Craiova. În 1990, profilul pedagogic se reîntoarce în județul Olt, la Slatina, și până în zilele noastre unitatea schimbă mai multe denumiri: Școala Normală „Nicolae Titulescu”, Liceul Pedagogic „Nicolae Titulescu”, Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu” și, astăzi, Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu”, a vorbit șefa instituției.

Cu emoție, ea a reliefat rolul și importanța covârșitoare a dascălului, cu precădere a dascălului de profil pedagogic, în viața elevilor și în viața societății.

„Cine sunt cei care urmează cursurile profilului pedagogic? Sunt dascălii de astăzi. Cine sunt dascălii? Sunt cei care modelează suflete, sunt cei fără de care noi nu am fi ceea ce suntem azi. Cine sunt dascălii? Sunt cei care iubesc, cei care respectă, dăruiesc, au curaj, îngăduie și duc mai departe limba, istoria și tradițiile acestui popor. 

Astăzi, în acest amfiteatru, s-au regăsit trei generații: formatorii dascălilor de azi, cadrele didactice ale unității și elevii claselor a XII-a, profilul pedagogic, viitorii învățători / educatoare. Ca absolventă de liceu pedagogic și a Facultății de Pedagogie din București, aparțin cu toate ființa mea acestui profil și sunt mândră cu sunt profesoară a acestui liceu. Iar, ca director, am misiunea de păstra și duce mai departe profilul pedagogic în orașul Slatina”, a spus directoarea liceului.

Nu au fost uitați cei care au ars pe altarul educației în acest liceu; în memoria lor a fost ținut un moment de reculegere.

Apoi, elevii ciclului primar au susținut un frumos program artistic intitulat „Titulescu – prin ochii celor de azi”. A fi prezentat și un film despre marele diplomat Nicolae Titulescu.

Seria manifestărilor i-a cuprins și pe elevii profilului de arte, care au prezentat o expoziție plastică pe tema „Școala mea”.

Au mai avut loc o expoziție de fotografie, un atelier de creație literară al elevilor de gimnaziu și liceu și un altul de creație plastică susținut de elevii ciclului primar.

De o importanță majoră a fost și simpozionul interjudețean cu tema „Inovație și modernism în școala românească”.

Directoarea liceului, Carmen Boiangiu, întâmpinând oaspeții

Printre cei care au dat curs invitației și au exprimat mesaje de la microfon s-au numărat prefectul județului, Angela Nicolae, inspectorul general adjunct Victor Iacobescu și directorul Casei Corpului Didactic, Marius Bălașa.

În prim-plan, învățătoarea Elena Pârșcoveanu, unul dintre dascălii de excepție de la „Nicolae Titulescu”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here