Alte puteri sporite pentru polițiști, prin modificare Legii Poliției Române. Ce vor putea face, în plus, oamenii legii

De la sfârșitul lunii ianuarie 2020, polițiștii vor fi îndreptățiți să pătrundă, în orice mod, într-o locuință sau într-un spațiu delimitat ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără consimțământul acesteia sau al reprezentatului legal.

Asta după ce, prin Legea 192/2019, Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române a fost modificată și completată.

Așadar, polițiștii au dreptul să pătrundă „în orice mod, într-o locuință sau într-un spațiu delimitat ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără consimțământul acesteia sau al reprezentatului legal” pentru a salva viața sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii că în acel spațiu este o persoană aflată în pericol, pentru a preveni răspândirea unei epidemii, dacă există indicii că în acel spațiu este o persoană decedată, pentru a prinde autorul unei infracțiuni flagrante, comisă prin folosirea unei arme ori substanțe explozive, narcotice sau paralizante, prin violență, ori de către o persoană mascată, deghizată sau travestită, dacă există indicii că acesta se află în acel spațiu sau pentru a prinde autorul unor acte de terorism, dacă există indicii că acesta se află în acel spațiu.

Potrivit noilor modificări legislative, persoana condusă la sediul poliției are următoarele drepturi:

  1. a) de a fi informată cu privire la motivele conducerii la sediul poliției;
  2. b) de a fi informată cu privire la drepturile ce îi revin;
  3. c) de a formula contestație împotriva dispunerii măsurii;
  4. d) de a fi asistată de un avocat, potrivit legii, de a comunica direct cu acesta, în condiții care să asigure confidențialitatea, precum și de a nu da nici o declarație fără prezența acestuia, cu excepția comunicării datelor de identificare ori a unor informații necesare înlăturării unei stări de pericol iminent la adresa vieții, sănătății sau integrității corporale a sa ori a altei persoane;
  5. e) de a solicita informarea unui membru de familie sau a altei persoane desemnate de aceasta cu privire la măsura luată;
  6. f) de a solicita informarea reprezentanților diplomatici ai statului de proveniență, în cazul cetățenilor străini;
  7. g) de a fi consultată de un medic sau, pe propria cheltuială, de medicul indicat de aceasta;
  8. h) de a comunica prin interpret sau prin intermediul unei persoane cu aptitudini de comunicare, în situația în care nu vorbește, nu înțelege limba română, nu se poate exprima sau prezintă handicap auditiv ori surdocecitate.

„Aceste reglementări intră în vigoare la sfârșitul lunii ianuarie 2020”, a precizat purtătorul de cuvânt al Poliției Olt, Alexandra Dicu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here