Guvernul PNL alocă sub 5% pentru Drumul Expres Craiova-Slatina-Pitești. Ce spunea Ludovic Orban în campania prezidențialelor

Deși în campania electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale premierul României, Ludovic Orban, promitea că în doar 24 de luni se va putea circula între Craiova și Slatina pe noul drum expres, dând asigurări constructorului că nu vor exista probleme cu finanțarea proiectului, în bugetul pe acest an guvernul a alocat doar 98 de milioane de lei, adică sub 5% din costul total al întregului proiect.

Promisiunea a fost făcută în județul Olt, chiar pe șantierul din Balș, unde Ludovic Orban a ținut să îi înmâneze personal constructorului ordinele de începere a lucrărilor. De precizat că evenimentul a avut loc în plină campanie electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale.

Proiectul de buget a fost promulgat luni de președintele României, iar la capitolul construirii Drumului Expres Craiova – Slatina – Pitești au fost alocate fonduri de numai 98 de milioane de lei, adică sub 5% din costul total al întregului proiect, care este de peste două miliarde de lei. Cu o astfel de finanțare este greu de crezut că promisiunea făcută de Ludovic Orban nu a fost doar o minciună electorală.

„Drumul Expres Craiova-Pitești (cele 3 loturi aflate în construcție în valoare de peste 2 miliarde de lei cu TVA) au o alocare modică de 96 de milioane de lei, deși premierul Orban a spus că în 2 ani se finalizează lucrările (evident, o promisiune fantezistă)”, arată Asociația Pro Infrastructură.

Proiectul a fost demarat de Guvernul Dăncilă, în timpul căruia au fost organizate licitațiile, desemnați constructorii și alocați primii bani pentru demararea lucrărilor.

Licitația primului tronson, în lungime de 17,7 km, pornind de pe centura Craiovei până la limita județelor Dolj și Olt, a fost câștigată de Tirrena Scavi S.p.A, cu 76 de milioane de euro (358.179.480 lei), fără TVA. Deși contestată de o companie, licitația a fost finalizată cu succes după ce firma cu pricina a renunțat la contestație.

Construirea celui de-al doilea tronson – care va continua traseul drumului expres pe încă 39,8 kilometri, până la Slatina –, împărțit în două loturi, a fost obținută de

Al doilea tronson al drumului expres va fi construit, pentru 1,47 miliarde lei, de asocierea Sa&Pe Construct SRL – Spedition Umb SRL – Tehnostrade SRL – Consitrans SRL. Acesta urmează să traverseze o parte din județul Olt, respectiv localitățile Balş, Bârza, Piatra Olt, Slătioara, Ulmi, Slatina şi Valea Mare, cu centuri ocolitoare la Balș și Slatina.

În cazul tronsoanelor trei (de la Valea Mare până la limita cu județul Argeș) și patru (de la limita județului Argeș până la Pitești), licitațiile au fost reluate de la zero în urma unor procese în instanță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here