Senatorul Renică Diaconescu, printre parlamentarii care susțin declararea orașului Dragomirești drept oraș-martir

Senatorul Renică Diaconescu se numără printre parlamentarii care susțin declararea orașului Dragomirești, din județul Maramureș, drept oraș-martir, în cinstea mai multor anticomuniști care au luptat împotriva statului totalitar și care au avut de suferit din cauza curajului lor, fiind pedepsiți de organele de represiune ale Partidului Comunist. Ideea face obiectul unui proiect de lege, depus la camera superioară a Senatului.

„În semn de omagiu adus membrilor grupului de rezistență anticomunistă din Munții Țiblesului și ca o alinare pentru urmașii celor care au luptat impotriva regimului comunist ateu, orașul Dragomirești, județul Maramureș, se declară „ORAS MARTIR” al luptei anticomuniste”, se arată în singurul articol al proiectului de lege.

În Maramureșul istoric au fost mai multe centre de rezistență armată anticomunistă care, vreme de aproape un deceniu, s-au opus instaurării jugului sovietic, înscriindu-se în mișcarea națională de rezistență armată anticomunistă din munți. Între cele mai importante grupuri amintim ”Grupul Popșa de la lend, Grupul Vișovan de la Sighet, Grupul Pop-Oniga de la Lăpușul Românesc”. La Dragomirești au activat trei grupuri de luptători conduse de Ion Ilban, Minică Ștefan, Zubașcu Ion, dar și un luptător solitar, Pască Gheorghe.

Astfel, la mijlocul secolului XX, se remarca la Dragomirești o puternică rezistență anticomunistă, formându-se un grup din 40 de persoane, avându-l în frunte pe Ion Ilban – Crâșmarul. În anul 1949, grupul a fost descoperit de organele de securitate. Cum grupul nu a putut fi anihilat, pentru a se răzbuna, organele de represiune au tăbărât asupra localității Dragomirești, arestând peste 150 de persoane din familiile și rudele plugarilor. Cei mai mulți dintre fugari au fost condamnați la ani mulți și grei de închisoare, iar alții au fost omorâți, după cum se arată în expunerea de motive a proiectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here