Jandarmeria Olt, la bilanț. Conducerea instituției a prezentat activitatea și rezultatele de anul trecut/ FOTO

Activitatea pe 2019 a Jandarmeriei Olt a fost analizată în cadrul unei ședințe organizată, luni, în sala mare a Consiliului Județean Olt, eveniment la care au participat, printre alții, prefectul județului, Florin Homorean, vicepreședintele CJ Virgil Delureanu și colonelul Victor Georgescu, şeful Serviciului Management Stări Excepţionale  şi Standarde Operaționale din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Potrivit raportului de activitate prezentat de conducerea Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Olt, jandarmii olteni au avut, anul trecut, 12 misiuni de ordine și liniște publică la marșuri și mitinguri, 196 de misiuni la manifestări cultural-artistice, religioase, promoţionale și comemorative, 34 de misiuni la manifestări sportive, două misiuni cu prilejul unor vizite oficiale, dar și 66 de misiuni pentru asigurarea măsurilor de ordine publică în zona centrelor de examen/evaluare cu ocazia examenelor de bacalaureat, rezidenţiat, definitivare și titularizare.

Toate aceste misiuni au fost catalogate ca având grad de risc scăzut și fără grad de risc.

Jandarmii au mai executat 37 de misiuni la solicitări prin 112.

În perioada analizată, au fost constatate un număr de 560 fapte de natură penală, din care 165 constatate de jandarmi comparativ, şi 395 în comun cu poliţia, fiind identificaţi 558 de autori.

Activităţile specifice desfăşurate pentru combaterea faptelor de natură contravenţională s-au concretizat în aplicarea unui număr de 1.805 sancţiuni, în valoare de 560.650 de lei, din care 1.350 sunt pentru încălcări ale Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

„În 2019, s-au desfăşurat 189 de acțiuni pe linia protecţiei şi promovării drepturilor omului, prevenirii şi combaterii violenţei domestice, combaterii violenţei în sport, egalităţii de şanse, protecţiei drepturilor femeilor, copiilor, minorilor aflaţi în dificultate, protecţiei victimelor, persoanelor cu dizabilităţi, minorităţilor naţionale şi integrarea minorităţii rrome, toleranţei şi nediscriminării, prevenirea comportamentelor inumane sau degradante, precum şi măsurilor ce trebuie luate în acest sens, cooperarea cu societatea civilă, în special cu organizaţii neguvernamentale”, se mai arată în raportul analizat.

În perioada analizată, IJJ Olt a primit spre executare un număr de 570 mandate de aducere, din care un număr de 306 au fost executate prin prezentarea persoanelor.

Inspectoratul a asigurat paza a 16 obiective de importanţă deosebită pentru activitatea statului, respectiv la cinci instanţe judecătoreşti, cinci parchete, Serviciul de Probaţiune Olt, Camera de Conturi, Trezoreria Slatina, Instituţia Prefectului, Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale şi la Inspectoratul de Jandarmi.

S-a mai asigurat paza a 740 transporturi de valori aparţinând Trezoreriei Slatina şi în folosul Inspectoratului, paza transportului corespondenţei clasificate cu Direcţia Regională de Informaţii, paza a 57 transporturi cu caracter special în folosul unei societăţi comerciale (S.C. Compania de Apă Olt S.A.) şi a Inspectoratului de Jandarmi, paza, supravegherea şi intervenţia la conductele magistrale de transport produse petroliere aparţinând Conpet S.A., pe o lungime totală de 287,2 km, se mai arată în documentul citat.

„La aproape 170 de ani de existenţă, Jandarmeria este şi astăzi o structură esenţială pentru tot ceea ce înseamnă asigurarea ordinii şi liniştii publice, apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, o instituţie adaptată vremurilor actuale, aflată permanent în serviciul cetăţenilor din acest judeţ. Eu vă felicit pentru curajul şi puterea de sacrificiu pe care le arătaţi în cadrul misiunilor dumneavoastră, ori de câte ori societatea are nevoie şi indiferent de condiţiile climatice ori de

condiţiile personale. Totodată, vă felicit şi pentru modul în care vă implicaţi în activităţile umanitare, pentru că nu de puţine ori aţi răspuns PREZENT, la apelurile referitoare la ajutorarea populaţiei, în cazul unor calamităţi acţiuni de ecologizare ori în cazul altor proiecte sociale. Vremurile noi aduc provocări noi, s-a văzut în prezentarea dumneavoastră, însă sunt convins că această armă de elită a României, va şti mereu să-şi facă datoria în litera şi spiritul legii, în colaborare cu celelalte structuri de ordine publică”, a spus, la ședința de analiză, prefectul Florin Homorean.

Printre invitații care au luat cuvântul s-a numărat și Virgil Delureanu, vicepreședinte al CJ Olt, dar și judecătoarea Nuţi Florentina Meșină, vicepreședinta Tribunalului Olt.

„Judeţul nostru s-a bucurat de toată implicarea, profesionalismul şi seriozitatea dumneavoastră în activităţile de asigurare a unui climat corepunzător de ordine publică. Vă felicit pentru tot ce aţi împlinit în acest an pentru ceea ce faceţi în legătură cu siguranţa cetăţeanului în fiecare zi, chiar dacă situaţiile prin care treceţi nu sunt uşoare şi vă pun în pericol viaţa”, a concluzionat Delureanu.

La finalul ședinței, locotenent-colonelului Bogdan Velica i-a fost acordat  titlul onorific „ Jandarm de onoare al județului Olt”. Asta pentru că ofiţerul a participat, în perioada 27 februarie – 15 septembrie 2019, la o misiune a NATO din Afganistan care a avut ca scop instruirea forţelor de ordine afgane pentru gestionarea situaţiei operative deosebit de complexă din această ţară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here