Alertă în Olt și în privința pestei porcine africane: noi focare au fost confirmate. Restricții în zeci de localități

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt informează că, de la începutul acestui an, pe teritoriul judeţului au fost confirmate 14 noi focare de pestă porcină africană la porcii din gospodăriile populaţiei, în șapte localităţi.

Este vorba de Corabia (două focare), Gîrcov (un focar), Cîrlogani (două focare), Vişina (cinci focare), Baldovineşti (un focar), Grojdibodu (două focare) și Şopîrliţa (un focar), potrivit unui comunicat de presă al DSVSA Olt.

Tot în acest an au fost stinse următoarele focare șase focare, la Perieţi, Poboru, Mărunţei, Curtișoara, dar și în exploataţia comercială de porci din localitatea Ipoteşti.

Ultimul focar confirmat este cel din localitatea Şopîrliţa.

„În data de 06.03.2020, în baza buletinului de analiză emis de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială încă din stadiul de suspiciune, când au fost impuse restricţiile de mişcare din și către curțile și localităţile afectate, eliminarea din focar a porcilor vii (două capete porci), ecarisarea cadavrelor, efectuarea dezinfecţiei exploatației afectate, a spaţiului de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, restricţii asupra mişcării cărnii, produselor şi subproduselor animale”, se precizează în comunicatul DSVSA.

Localitățile şi fondurile cinegetice care se încadrează în zona de protecție sunt Şopîrliţa, Pîrşcoveni și Fondul de Vânătoare 22 Pîrşcoveni.

De asemenea, în zona de supraveghere sunt unitățile administrativ-teritoriale Pîrşcoveni (cu satele Butoi și Olari), Bârza (Braneţ), Voineasa (Voineasa, Blaj, Rusăneștii de Sus, Mărgăriteşti), Dobrun (Dobrun, Chilii, Roşienii Mari, Roşienii Mici, Ulmet), Cezieni (Cezieni, Bondrea, Corlaţeşti), Osica de Jos (Osica de Jos, Bobu), Osica de Sus (Osica de Sus, Vlăduleni, Peretu, Ostrov, Greci, Tomeni), Fălcoiu (Fălcoiu, Cioroiu, Cioroiaşu), Brâncoveni (Brâncoveni, Văleni, Ociogi, Mărgheni), Piatra Olt (Piatra Olt, Piatra), fondurile de vânătoare 24 Milcov, 21 Voineasa, 36 Dobrun și 35 Bercica .

Ca urmare a suprapuneii focarelor în zona de sud a judeţului Olt, se menţin restricţiile în localităţile Vlădila, Rotunda, Bucinişu, Studina, Grădinile, Brastavăţu, Obîrşia, Vişina Nouă, Vădastra, Vişina, Urzica, Vădăstriţa, Ştefan cel Mare, Ianca, Grojdibodu, Gura Padinii, Orlea, Corabia, Gîrcov, Izbiceni, Giuvărăşti, Tia Mare.

DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Specialiștii fac precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA, ÎNSTRĂINAREA SAU MIȘCAREA SUB ORICE FORMĂ A PORCILOR VII, A CĂRNII ȘI PRODUSELOR DIN CARNE DE PORC PROVENITE DIN ZONELE DE RESTRICȚIE, CA URMARE A EVOLUȚIEI VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA).

SE MENŢIN RESTRICŢIILE ÎN CEEA CE PRIVEŞTE ORGANIZAREA AGLOMERĂRILOR DE ANIMALE VII ÎN SCOPUL COMERCIALIZĂRII ACESTORA – INTERDICŢIE DE FUNCŢIONARE A TÂRGURILOR DE ANIMALE VII.

Reprezentanții DSVSA aduc în atenţia crescătorilor de porci principalele măsuri care trebuie respectate :

 • asigurarea și utilizarea permanentă a unui echipament minim de protecție (salopetă, cizme) ce va fi folosit doar pentru accesul în adăpostul porcinelor; de asemenea, înainte de a intra în adăpostul porcinelor mâinile se vor spăla utilizând din abundență săpun și apă caldă;
 • este strict interzisă intrarea în adăpostul porcinelor cu hainele și încălțămintea de stradă;
 • este strict interzisă vizitarea de către proprietar a altor adăposturi de porcine;
 • este strict interzisă vizitarea exploatației și în special a adăpostului de porcine, de către vizitatori care dețin porci în exploatațiile proprii, sau de vizitatori care au legătură cu mediul silvatic;
 • periodic se va efectua dezinfecția aleilor și a adăposturilor;
 • se vor asigura condiții corespunzătoare de adăpostire și hrănire a animalelor;
 • porcinele vor fi ținute permanent în adăpost fiind interzisă lăsarea acestora în libertate;
 • este strict interzisă hrănirea animalelor cu resturi alimentare, lături sau materiale vegetale;
 • anunțarea de urgență a medicului veterinar local, a medicului oficial zonal sau direct a DSVSA Olt (telefon 0372753838) precum și a primăriei/consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră mare și mortalitate crescută, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și prevenire.
 • în cazul persoanelor care exploatează suprafețe agricole se vor dispune măsuri pentru dezinfecția mijloacelor agricole la ieșirea din tarlale;
 • este interzisă aducerea de furaje sau diverse materii vegetale din zone contaminate, în scopul hrănirii animalelor;
 • toți proprietarii au obligaţia respectării legislației în vigoare în ceea ce privește identificarea animalelor și circulația acestora, în caz contrar putând fi sancționați conform H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare, fapt ce ar duce implicit la neacordarea despăgubirilor cuvenite conform H.G. 1214/2009, cu modificările ulterioare, în cazul reapariei boli

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here