Cercetătorii testează pe animale două vaccinuri împotriva COVID-19, după ce au primit undă verde de la OMS

Cercetătorii australieni au început să testeze două posibile vaccinuri pentru COVID-19, într-o sesiune de teste considerată “remarcabilă”, informează BBC.

Vaccinurile, produse de Universitatea Oxford și compania americană Inovio Pharmaceutical, au primit undă verde pentru testarea pe animale din partea Organizației Mondiale a Sănătății.

Organizația de cercetare științifică și industrială a Commonwealth-ului din Australia (CSIRO) va stabili dacă vaccinurile acestea oferă rezultatele dorite și dacă pot fi utilizate pe oameni.

Primul test uman cu un vaccin a avut loc în SUA luna trecută, însă a sărit peste etapa testării pe animale.

Există mai multe vaccinuri aflate în teste în toată lumea, cercetările desfășurându-se cu o rapiditate nemaiîntâlnită, însă CSIRO spune că testele efectuate în Australia vor fi primele teste detaliate efectuate pe animale.

Cercetătorii spun că viteza și nivelul de cooperare globală care au condus la efectuarea acestor teste sunt fără precedent.

“În mod normal durează unul sau doi ani să ajungem în acest punct și am reușit să scurtăm această perioadă la câteva luni”, spune doctorul Rob Grenfell de la Organizația de cercetare științifică și industrială a Commonwealth-ului.

Cum se desfășoară testele

În ultimele zile, echipa CSIRO a introdus mostre de vaccin în dihori, animale despre care s-a aflat că pot lua boala la fel ca oamenii.

Sars-CoV-2 este virusul care provoacă boala COVID-19. Există cel puțin 20 de vaccinuri aflate în dezvoltare la nivel mondial. CSIRO testează două variante alese de un consorțiu global care supervizează majoritatea acestor cercetări – Coaliția pentru inovații în prevenirea epidemiilor.

Una dintre variante, dezvoltată de Universitatea Oxford, este un vaccin vector. Folosește un virus “defect” pentru a introduce proteinele din coronavirus în sistemul imunitar și a provoca un răspuns.

“Însă nu reușesc să se multiplice… deci există posibilitatea de îmbolnăvire prin acest vaccin”, spune profesorul Trevor Drew, directorul Laboratorului australian pentru sănătatea animalelor, unde se efectuează testele.

Drew a descris al doilea vaccin diferit, însă la fel de interesant. Este realizat pentru a încorpora proteinele coronavirusului în sistemul imunitar, obligând celulele corpului să genereze acele proteine înainte ca sistemul imunitar să reacționeze la ele.

Când vom avea un rezultat

Primele rezultate ale testării pe animale vor fi disponibile cel mai devreme în luna iunie, spun cercetătorii. Dacă sunt pozitive, vaccinurile vor intra într-o fază de testare clinică care ar putea fi efectuată în alte laboratoare.

În acel moment, cursa pentru introducerea acestuia pe piață ar fi accelerată, însă experții avertizează că ar fi nevoie de cel puțin alte 18 luni pentru a teste și aprobări.

Vaccinul de la Oxford este testat și de un alt laborator, pe un alt animal, pentru a îndeplini normale autorităților americane.

Doctorul Rob Grenfell s-a declarat “optimist” în privința acestor teste, având în vedere nivelul de cooperare globală.

Sursa: digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here