Un moft electoral al liberalilor din Olt pune piedică restructurării ANAF

În timp ce restructurarea Administrației Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), recent demarată, prevede desființarea a mii de posturi de execuție neocupate în structurile centrale și teritoriale, în cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Olt posturile publice vor fi suplimentate prin reînființarea Serviciului Fiscal Orășenesc Scornicești, desființat în 2011 din cauza ineficienței. Potrivit unor surse din cadrul Fiscului, ideea ar avea origini politice și ar ascunde o miză electorală a PNL Olt, urmând ca, în perspectiva următoarelor alegeri, liberalii să se laude în fața oamenilor din nordul județului că au reînființat acest serviciu pentru ei. Cert e că, din cauza presiunilor puse pe șefa ANAF pentru aprobarea proiectului, restructurarea sistemului fiscal din România ar fi blocată în acest moment.

Dorința reînființării acestui serviciu a prins deja contur oficial la nivelul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Olt, condusă de Iulius Daniel Doagă, susținut să ocupe funcția de șef al instituției de către liderul PNL Olt, Liviu Voiculescu; el a creionat deja harta localităților ce vor fi arondate viitorului Serviciu Fiscal Orășenesc Scornicești, fiind vorba de 22 de comune, și face eforturi pentru obținerea avizelor necesare.

Cu binecuvântarea premierului Ludovic Orban, în acest moment, potrivit unor surse din cadrul Fiscului, se fac presiuni mari asupra șefei ANAF, Mirela Călugăreanu, să aprobe reînființarea serviciului fiscal de la Scornicești, lucru care contravine programului de restructurare a sistemului fiscal național, anunțat cu mare pompă de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Astfel, în timp ce guvernul a decis desființarea a 150 de posturi de conducere și a 2000 de posturi vacante din toate județele, punându-se accent pe eficientizarea activității prin informatizarea serviciilor fiscale și prin profesionalizarea funcționarilor, în Olt se urmărește suplimentarea posturilor dintr-un moft pur electoral: ca, în perspectiva următoarelor alegeri locale, liderii locali ai PNL să se laude oamenilor din nordul județului Olt că, prin înființarea acestui serviciu la Scornicești (fief PNL), ei, contribuabilii, persoane fizice și juridice, nu mai trebuie să parcurgă distanța până la Slatina pentru depunerea declarațiilor fiscale sau pentru orice alt interes de natură fiscală, putând face asta mai aproape de casă.

Acest moft politic a înghețat, însă, întreaga activitate de restructurarea a ANAF.

„Colegii noștri din celelalte județe habar nu au că, în timp ce la ei vor fi desființate posturi, în Olt posturile vor fi suplimentate, și nu de nevoie, ci pentru că așa vor liberalii, să facă ei la Scornicești, în fief-ul lor, un serviciu fiscal, să se laude în fața oamenilor că, uite ce au făcut pentru ei. De treaba asta știe și Ludovic Orban și se fac presiuni mari asupra șefei ANAF, să aprobe reînființarea acestui serviciu. Toată reorganizarea ANAF-ului este pregătită și stă doar în aprobarea acestui serviciu orășenesc, că șefa ANAF, Mirela Călugăreanu, nu știe ce să mai facă, sunt presiuni politice prea mari pe ea. Sunt semnate toate organigramele, toată procedura, și se stă în asta, că nu știu cum s-o pună bine. Deci au tăiat din Antifraudă, au tăiat posturi vacante, le reorganizează pe celelalte, desființează structuri și operative, dar, în schimb, înființează, la cererea politicului, doar pe criteriul politic, acest serviciu la Scornicești. S-a mai încercat o dată, acum vreo câțiva ani, reînființarea acestui serviciu și nu s-a justificat, ANAF-ul a fost destul de tare să stea pe picioare, nu a cedat pentru că nu a fost nici un criteriu obiectiv. Și acum singurul criteriu este doar o dorință politică, nu se are în vedere nimic altceva”, ne-au dezvăluit una dintre sursele citate.

Contactat telefonic, șeful AJFP Olt, Iulius Daniel Doagă, a recunoscut că au fost demarate demersuri pentru reînființarea respectivului serviciu și că se fac eforturi pentru obținerea avizelor necesare. În apărarea proiectului, el invocă necesitatea reînființării acestui serviciu la Scornicești, spunând că activitatea administrației fiscale de la Slatina ar fi sufocată prin deservirea celor 54 de localități arondate, că în nordul județului ar exista un mare număr de firme și că potențialul economic al zonei ar fi în creștere printr-o viitoare relocare a unor agenți economici acolo, în perspectiva construirii drumului expres Craiova – Slatina – Pitești.

Întrebat dacă obiectivul său are vreo legătură cu faptul că la Scornicești există un fief liberal, Iulius Daniel Doagă a negat, recunoscând, totuși, că, pentru a putea ocupa funcția de șef al Administrației Județene a Finanțelor Publice Olt, s-a bucurat de susținerea liberalilor.

„Una-i una, alta-i alta. Am fost susținut de liberali până la un punct. Eu sunt funcționar public, fac politica instituției și caut să protejez fiecare loc de muncă. Chiar dacă este o perioadă de…, așa… (restructurare – n.r.), la Olt o să fie invers”, a declarat șeful Fiscului din Olt.

Întâmplător sau nu, la începutul anului 2014, pe când era inspector fiscal, actualul șef al Finanțelor Publice Olt a făcut un control la SC Markus Games SRL, firma de jocuri de noroc a familiei celui care peste câțiva ani avea să ajungă lider al PNL Olt și protector al său, Liviu Voiculescu. Controlul a fost recomandat de Camera de Conturi Olt, care, la verificarea anuală a Finanțelor Publice Olt, a sesizat anumite neconcordanțe între declarațiile fiscale depuse de Markus Games SRL, iar Iulius Daniel Doagă trebuia să verifice și să spună dacă se impune sau nu o inspecție fiscală amănunțită. Verdictul a fost că nu se impune o asemenea inspecție.

În același an, Liviu Voiculescu, fost ofițer de poliție, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT Craiova, într-un dosar cu mai mulți inculpați, în sarcina sa fiind reținute infracțiunile de constituire sau aderare la un grup infracţional organizat, conflict de interese, organizarea şi desfăşurarea de activităţi ilicite în domeniul jocurilor de noroc. Achitat în primă instanță, procesul a fost reluat de la zero după ce Curtea de Apel Craiova a casat sentința și a trimis dosarul spre rejudecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here