Klaus Iohannis: „După 15 mai nu vom putea ieşi din localitate decât cu un motiv bine întemeiat. Nu ne putem întâlni decât maxim trei”

Preşedintele Klaus Iohannis susţine în aceste momente o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni. Conferinţa şefului statului poate fi urmărită în direct pe RomaniaTV.net. Este pentru prima oara, de la inceputul crizei declansate de coronavirus in Romania, cand in sala va fi permis si accesul jurnalistilor. Potrivit unor surse politice, autoritățile analizează declararea stării de alertă după 15 mai.

Klaus Iohannis s-a referit marţi la ce înseamnă măsurile de relaxare avute în vedere după încheierea stării de urgenţă, pe 15 mai. „Faptul că din 15 mai relaxăm anumite măsuri nu înseamnă o revenire bruscă la normalitatea pe care am cunoscut-o. Experţii ne spun că nici nu ştim când vom reveni la normal. Nu vom putea să ne întâlni decât maximum câte trei. Nu vom putea ieşi la restaurant sau la mall. Nu vom putea ieşi din localitate decât dacă avem un motiv intemeiat.

La intrarea în unităţi cineva va măsura temperatura. Marile festivaluri nu vor avea loc în acest an, nu putem risca să avem un număr mare de persoane adunate într-un loc. Sunt mulţi care doresc reluarea competiţiilor sportive, dacă se vor relua e o probabilitate mare să se reia fără spectatori. Lucrurile nu vor intra repede în normalitate. Nu se întâmplă totul dintr-o dată, măsurile vor fi graduale„, a spus Klaus Iohannis.

Totodată, preşedintele ia în calcul şi o revenire la restricţiile din starea de urgenţă, dacă se va constata o creştere a numărului de infecţii, după măsurile de relaxare. „Dacă după o măsură creşte numărul de bolnavi, măsura se ia înapoi. E nevoie de echilibru şi abordare responsabilă„, a spus Iohannis.

„A trecut o lună şi jumătate de la instaurarea stării de urgenţă, e mai mult de o lună şi jumătate de când trăim cu această pandemie. Autorităţile au obţinut până acum rezultate notabile, românii au dovedit că au simţ civic, societatea românească a dovedit că are maturitate (…) Nu am atins maximul în România, o relaxare prematură poate distruge ce s-a făcut până acum. Oamenilor le-a fost greu să stea acasă, să-şi schimbe viaţa. Medicilor le-a fost greu. A fost greu să obţinem astfel de rezultate. Pericolul nu a trecut”, a mai spus Klaus Iohannis.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here