67 de focare active de pestă porcină africană, eliminate din județul Olt

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt informează că de la începutul lunii martie, pe teritoriul judeţului Olt nu au mai fost confirmate focare de pestă porcină africană la porcii domestici din gospodăriile populaţiei, din exploataţiile comerciale şi nici la porcii mistreţi .

Săptămâna trecută a fost finalizată acţiunea de stingere a celor 67 de focare active de pestă porcină africană situate în zona de sud a judeţului .

În această săptămână se derulează acţiuni de prelevare de probe de sânge şi examinări clinice ale porcilor din gospodăriile populaţiei aflate în zonele de restricţie, în vederea stingerii ultimului focar activ confirmat în luna martie 2020, la porci domestici dintr-o  exploataţie nonprofesională situată în localitatea Sopîrliţa, potrivit reprezentanților DSVSA Olt.

„Rămân active focarele confirmate la porcii mistreţi de pe fondurile cinegetice FV 43 Frunzaru, FV 53 Orlea, FV 40 Dăneasa (confirmate în cursul anului 2019) şi FV 3 Spineni, FV 15 Cîrlogani, FV 20 Izvoru (confirmate în cursul anului 2020)”, se arata într-un comunicat al DSVSA Olt.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Este interzisă comercializare, înstrăinarea sau mișcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii și produselor din carne de porc provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane. Totodată, se mențin restricțiile în ceea ce privește organizarea aglomerărilor de animale vii în scopul comercializării acestora. Târgurile de animale vii rămân închise, precizează sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here