Nelu Tătaru îl contrazice pe Marcel Vela: „Între localităţi mişcarea se va face doar cu motiv bine întemeiat”

În România, primele măsuri de relaxare vor intra în vigoare începând cu data de 15 mai. Ceea ce trebuie să înțelegem este că, „în primele două săptămâni, această relaxare dă libertatea de mișcare individuală doar în interiorul localităților”, spune ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. 

Sunt bâlbe la nivel guvernamental privind deplasarea în afara localității din 15 mai. Premierul Ludovic Orban a evitat să mai facă declarații pe marginea acestui subiect, spunând că o decizie va fi comunicată cel mai probabil pe 14 mai.

„Vom prezenta public această informație, când se va lua o decizie. Când sunt convins de ceva și va face obiectul unei decizii, spun lucrul respectiv. Motivele pentru care se va permite părăsirea localității nu sunt încă stabilite în forma finală. Încă o dată vă spun, evaluăm riscul epidemiologic legat de fiecare tip de deplasare. Decizia se va lua de Comitetul Național pentru Situații de Urgență pentru o hotărâre după declararea stării de alertă. Sigur, decizia se va lua cel mai probabil în ultima zi din starea de urgență care a fost instituită prin decretul președintelui”, a spus Ludovic Orban.

Întrebat ce înseamnă, principial, relaxarea restricțiilor și renunțarea treptată la deja împământenitul slogan „stai acasă”, în condițiile în care vine vara, vine perioada concediilor și a vacanțelor?, Nelu Tătaru a dat un răspuns asemănător.

Noi trebuie să înțelegem un lucru, precauțiile trebuie să rămână.  Iar dacă după aceste două luni rămânem cu niște deprinderi, de exemplu ne întoarcem de afară și ne spălăm pe mâini, pe față, ne dăm cu dezinfectant, ne izolăm când avem niște simptome respiratorii, chemăm medicul de familie, tușim în pliul cotului, în batistă, într-un servețel, ne spălăm după acest gest, păstrăm o distanțare socială în locurile potențial aglomerate, purtăm o mască când intrăm în spațiile închise sau în mijloacele de transport în comun. Sunt reguli care rămân și într-o primă fază de relaxare. Dacă până acum mergeam cu o declarație pe proprie răspundere, vom merge fără această declarație. Vom merge pe tot parcursul zilei, vom merge spre magazine, magazine care au intrarea din stradă. Vom merge spre muzee. Vom merge în spațiile închise, dar păstrăm distanțarea socială. Se va extinde această relaxare și la sporturile individuale. Se vor deschide cabinetele stomatologice, cabinetele de îngrijire corporală. Dar toate sunt progresive în contextul în care păstrăm aceleași precauții, tocmai pentru a  evita o eventuală transmitere comunitară a infecției cu coronavirus. Dacă evaluarea la două săptămâni ne va arăta că aceste condiții au fost menținute, respectate, atunci putem ca în următoarele două săptămâni să mai facem o serie de relaxări, încercând ca într-o lună, o lună și jumătate sau poate două luni să ajungem la o viață relativ normală”,a declarat ministrul Nelu Tătaru, invitatul emisiunii Sănătatea FM, difuzată miercuri 6 mai.

Referitor la redeschiderea hotelurilor și a pensiunilor: ” Nu au fost închise. Nu au avut adresabilitate, dar ele nu au fost închise niciodată. Hotelurile s-au închis de la sine neavând adresabilitate.  După cum nici economia nu a fost oprită. S-au oprit liniile de producție datorită izolării sau infectării.  Odată cu relaxarea, adresabilitatea va crește la aceste hoteluri sau pensiuni. Dar trebuie să înțelegem că în primele două săptămâni această relaxare dă libertatea de mișcare individuală doar în interiorul localităților. Între localități mișcarea se va face doar cu motiv bine întemeiat”, a explicat ministrul.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here