Cei patru polițiști din Olt prinși luând mită au fost trimiși în judecată

Imaginea de la prinderea în flagrant delict a celor patru polițiști

Cei patru polițiști din cadrul Serviciului de Poliție Rutieră Olt prinși în flagrant delict, în martie, luând mită, au fost trimiși în judecată.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt au finalizat, săptămâna trecută, urmărirea penală în dosarul celor patru agenți de poliție de la Rutieră prinși în flagrant delict, în luna martie, luând mită de la un investigator sub acoperire, dispunând trimiterea cauzei în instanța de judecată.

„Am finalizat urmărirea penală joi, 7 mai, și a fost emis rechizitoriul în cazul celor patru lucrători de poliție din cadrul Poliției Rutiere Olt care în 10 martie au fost surprinși în flagrant delict primind mită. S-a dispus trimiterea cauzei în instanță”, a declarat șefa Parchetului Olt, prim-procurorul Anca Anuța.

Cei patru inculpați vor fi judecați în stare de libertate, sub control judiciar.

Unul dintre polițiști, Șerban-Octavian Enculeasa, va fi supus cercetării judecătorești pentru două acte materiale de luare de mită, unul săvârșit anul trecut, în noiembrie, altul în martie anul acesta, dar și pentru fașs intelectual și uz de fals, iar ceilalți trei pentru singura infracțiune de luare de mită săvârșită în 10 martie.

„Ca urmare a activităților de procedură penală desfășurate de ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Olt, la delegarea și sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, la data de 06 mai 2020, procurorul de caz a întocmit rechizitoriul prin care a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate, sub control judiciar, a 4 agenți de poliție, toți din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Olt – Serviciul Rutier, pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție, respectiv luare de mită în formă continuată (2 acte materiale), fals intelectual și uz de fals – pentru unul dintre polițiști și câte o infracțiune de luare de mită pentru ceilalți 3 agenți de poliție”, se arată într-un comunicat al Direcției Generale Anticorupție (DGA) Olt.

Doi dintre cei patru oameni ai legii se aflau în vizorul ofițerilor anticorupție încă din martie 2019.

„În fapt, la data de 19 martie 2019, la D.G.A. – Serviciul Județean Anticorupție Olt a fost înregistrată sesizare din oficiu cu privire la faptul că doi dintre cei 4 agenți de poliție pretind și primesc sume de bani de la conducătorii auto depistați în trafic pe raza județului Olt, cu abateri de la normele rutiere, în scopul nesancționării acestora. În cauză a fost sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt.

În baza ordonanțelor de delegare lucrătorii de poliție judiciară din cadrul SJA Olt împreună cu cei din cadrul Direcției Anchete, au desfășurat o serie de activități de procedură penală care au condus la organizarea și prinderea în flagrant, la data de 10 martie 2020, a celor patru inculpați, în timp ce primeau 400 lei cu titlul de mită de la un conducător auto pentru a nu fi sancționat.

Cu prilejul prinderii în flagrant, asupra polițiștilor au fost găsite mai multe sume de bani însumând 2770 lei, 1090 euro și 90 de lire sterline, sume ridicate în vederea continuării cercetărilor.

Din cercetări a mai rezultat faptul că, în noiembrie 2019, unul dintre agenții de poliție a mai primit și suma de 300 lei, oferită cu titlu de mită, de la un alt conducător auto, căruia i-a consemnat în procesul verbal de constatare a contravenției o situație nereală, care să-i permită sancționarea mai blândă, document înaintat pentru a fi implementat în baza de date şi a trimiterii în debit a sancţiunii contravenţionale”, spun reprezentanții DGA Olt.

Prin ordonanţele Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt din data de 11 martie 2020, s-a dispus reținerea celor patru inculpați pe o perioada de 24 ore, iar Tribunalul Olt a dispus arestarea preventivă a lor pe o perioadă de 30 de zile. O săptămână mai târziu, Curtea de Apel Craiova a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

„În urmă cu două săptămâni, s-a dispus instituirea sechestrului asupra sumelor de bani găsiți asupra inculpaților și poprire pe sumele de bani din venitul salarial a trei dintre inculpați, precum şi pe venitul realizat din pensia de serviciu a unuia dintre inculpați care s-a retras din activitate pe parcursul cercetării penale, în vederea confiscării speciale și a garantării executării cheltuielilor judiciare, măsură dusă la îndeplinire de către efectivele S.J.A. Olt”, se mai arată în comunicatul DGA Olt.

În cercetare s-a aflat și o femeie, Loredana Mihaela Popa, suspectată că ar fi dat mită celor patru polițiști înainte ca ei să fie prinși în flagrant delict, dar dosarul ei a fost clasat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here