Gigel Știrbu: Marii angajatori din Slatina vor beneficia de compensaţii pentru costurile emisiilor indirecte

Printre marii consumatorii de energie din România care vor beneficia de compensaţii pentru costurile emisiilor indirecte se numără și marii angajatori de pe platforma industrială din Slatina.

Comisia Europeană a aprobat planurile României de a compensa parţial companiile mari consumatoare de energie pentru preţurile mai ridicate ale electricităţii rezultând din costurile emisiilor indirecte, conform sistemului Uniunii Europene de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), se arată într-un comunicat publicat luni de Executivul comunitar.

Schema va acoperi perioada 2019-2020, cu un buget provizoriu de aproximativ 291 milioane de euro.

De această măsură vor beneficia companiile active în România în sectoarele care se confruntă cu costurile semnificative ale electricităţii şi care sunt în mod special expuse la concurenţa internaţională. Printre acestea se numără ALRO Slatina, dar și alți mari operatori de pe platforma industrială a Slatinei, precum Pirelli, TMK Artrom sau Bekaert.

„Ziua de ieri a fost una importantă pentru mari angajatori de pe platforma industrială a municipiului Slatina, pentru că, la mai bine de patru luni de discuții și negocieri între Guvernul României și Comisia Europeană, a venit, în sfârșit, notificarea de la Comisia Europeană prin care statul român poate să ofere un ajutor de stat marilor angajatori români consumatori de energie.

Așa că, toți cei patru, cinci mari angajatori de pe platforma industrială a municipiului Slatina vor putea să aplice pentru acest ajutor de stat. Iar aici discutăm nu numai despre marii întreprinzători privați din Slatina, și de pe raza întregii țări.

Mulțumesc pe această cale ministrului Virgil Popescu (ministrul Economiei – n.r.), primului ministru Ludovic Orban, pentru faptul că au dat dovadă de operativitate, de înțelegere. Mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil ca, iată, în numai patru luni de zile, să facem Comisia Europeană să înțeleagă faptul că România are dreptul să fie în rândul celor douăsprezece țări din Uniunea Europeană care oferă astfel de ajutoare de stat”, a declarat deputatul liberal de Olt Gigel Știrbu.

Comisia Europeană a evaluat măsura conform reglementărilor UE privind ajutorul de stat, în special îndrumările privind anumite ajutoare de stat în contextul sistemului UE de comercializare a cotelor de emisii de gaze cu efect de seră post-2012 şi a stabilit că măsura este în linie cu cerinţele din îndrumări.

În special, schema va evita o creşte a emisiilor globale cu efect de seră în urma relocării companiilor în state din afara UE cu reglementări de mediu mai puţin stringente. Mai mult, Comisia Europeană a ajuns la concluzia că ajutorul acordat este limitat la minimum necesar.

Comisia Europeană a aprobat planurile României în conformitate cu reglementările Uniunii Europene privind ajutorul de stat.

ETS este o piatră de temelie a politicii UE de combatere a schimbărilor climatice, ce include industriile care generează aproximativ 45% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivelul UE. Acesta limitează emisiile provenite de la peste 11.000 de centrale electrice, instalaţii industriale şi companii aeriene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here