Sfinţii Constantin şi Elena: Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii. Acatistul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena

În fiecare an, la 21 mai, creștinii ortodocși serbează ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena. În calendarul popular, această sărbătoare este cunoscută că și Contantin Graur sau Constantinul Puilor. Bătrânii spun că în această zi păsările de pădure își învață puii să zboare.

Sfinții Constantin și Elena: Cunoscuți drept cei care au dat libertatea creștinismului, cei doi împărați Constantin și Elena au deventi adevărați protectori ai creștinilor. În timpul domniei sale, Împăratul Constantin a adoptat o serie de măsuri în favoarea Bisericii și a preoților. Iar despre mama lui, Împărăteasa Elena, se spune că și-ar fi eliberat slavii și i-ar fi ajutat pe creștinii persecutați.

De numele Împăratului Constantin este legat și Consiliul de la Niceea, în care s-a hotărât că Paștele să fie sărbătorit în prima duminică de după luna plină a echinocțiului de primăvară.

În unele zone, de ziua Sfinților Constantin și Elena, se practică o serie de obiceiuri, pornite din superstiții populare. Agricultorii nu lucrează, pentru a evita pagubele aduse holdelor de păsările cerului. Se mai spune, de asemenea, că cine plantează porumb, ovăz și mei după Constantin și Elena, acestea se vor usca. Viticultorii cred că dacă lucrează în vie de ziua Sfinților Constantin și Elena, graurii le vor mânca recolta.

Ciobanii stabilesc în ziua de Constantin și Elena cine le va fi șef și unde își vor amplasa stânele. De asemenea, ei fac un foc mare prin care trec oile pentru a le feri de pericole, cât timp vor fi în stana.

Pentru a feri gospodăria de rele, femeile stropesc peste tot cu agheasmă și dau cu tamaie.

Rugăciunea întâi către Sfinții Constanin și Elena

Sfinților Împărați Constantin și Elena, după Dumnezeu și Maică Domnului, voi sunteți nădejdea noastră și folositorii noștri; voi ne sunteți nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiți în nevoi și ne ajutăți. Voi sfintelor mănăstiri și biserici le sunteți păzitori; pentru această cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-va să nu încetați a ne ajuta nouă neputincioșilor, ci mijlociți la Dumnezeu și la preacurata Lui Maică și pururea Fecioara Maria, că și pe noi să ne păzească fără prihană și pe toți să ne întărească în credință, până la sfîrșitul vieții, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin!

Rugăciunea a două către Sfinții Constantin și Elena

Sfinților Împărați Constantin și Elena, cei ce sunteți mai cinstiți decât toți împărații, aleșii lui Dumnezeu, căzând înaintea voastră cu lacrimi va rugăm: Dați-ne mingaiere și nouă celor ce suntem în necazuri; voi sunteți mijlocitori Sfintei Treimi și puteți să ne ajutăți nouă. Auziți-ne și pe noi acum, alungați de la noi necazurile și nevoile ce vin asupra noastră în această vremelnică viață și vindecați neputințele noastre, tamaduiti bolile noastre, potoliți răutatea noastră, izgoniți pe vrăjmașii noștri văzuți și nevăzuți. Dați-ne nouă că în pace și în liniște să trăim; ajutați-ne nouă cu sfintele voastre rugăciuni. Pentru mântuirea sufletelor noastre faceți milă cu noi acum, când cu frică și cu umilință zicem către voi așa: Bucurați-va, părinții creștinilor. Amin!

Acatistul Sfinților Împărați Constantin și Elena

Troparul Sfinţilor imparaţi, întocmai cu Apostolii, Constantin și Elena, glasul al 8-lea:

Chipul Crucii Tale pe cer văzându-l, și că Pavel chemarea nu de la oameni luând, cel între imparaţi Apostolul Tău, Doamne, împărătească cetate în mâinile Tale a pus-o. Pe care păzește-o totdeauna în pace, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Unule, Iubitorule de oameni.

Condacul 1

Cel ce chipul Crucii strălucind pe cer mai mult decât soarele l-ai văzut și biruinţa semnului Domnului bine ţi-a descoperit, cu care intrarmandu-te pe toţi vrăjmașii i-ai biruit, acum și nouă, celor ce ne plecăm genunchii înaintea icoanei tale, Sfinte împărate Constantin, da-ne, împreună cu bună ta maică, împărăteasa Elena, ajutor, celor ce cântăm vouă: Bucuraţi-va, parinţii creștinilor.

Sursa: romaniatv.netâ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here