OFICIAL: Zonele din Olt unde cetățenii se pot deplasa fără declarație pe proprie răspundere

Pentru stabilirea unei aplicări unitare pe întreg teritoriul național al României în privința zonelor în care cetățenii pot circula în afara localității fără declarație pe proprie răspundere, Ministerul Afacerilor Interne a transmis, vineri, prin Comandantul Acțiunii, Centrelor Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției precizări importante. În acest context, în ședința Grupului de Coordonare pentru Gestionarea Bolilor Înalt Contagioase au fost stabilite zonele unde, de vineri, 22 mai, cetățenii județului Olt se pot deplasa fără declarație pe proprie răspundere.

Sunt considerate zone metropolitane, în interiorul cărora nu este nevoie de prezentarea declarației pe proprie răspundere pentru circulația cetățenilor între localități, teritoriul administrativ al Bucureștiului și al județului Ilfov, respectiv teritoriul administrativ al municipiilor din România și o zonă de 30 de kilometri în jurul acestor municipii, dar nu mai mult de limita județului din care fac parte municipiile.

În cadrul ședinței de astăzi a Grupului de Coordonare pentru Gestionarea Bolilor Înalt Contagioase, s-a stabilit faptul că, de vineri, 22 mai, cetățenii județului Olt se pot deplasa fără declarație pe proprie răspundere în:

Municipiul Slatina și pe raza următoarelor localități: Balș, Drăgănești-Olt, Piatra-Olt, Potcoava, Scornicești, Baldovinești, Bălteni, Bârza, Bobicești, Brâncoveni, Brebeni, Călui, Cârlogani, Cezieni, Coteana, Corbu, Curtişoara, Cungrea, Dobrun, Dobrosloveni, Fălcoiu, Găneasa, Găvăneşti, Grădinari, Iancu Jianu, Icoana, Ipoteşti, Izvoarele, Mărunței, Milcov, Morunglav, Movileni, Oboga, Oporelu, Osica de Sus, Osica de Jos, Optaşi-Măgura, Pârșcoveni, Poboru, Pleșoiu, Perieți, Priseaca, Slătioara, Sârbii-Măgura, Schitu, Strejești, Șerbănești, Şopârliţa, Tătulești, Teslui, Vâlcele, Valea Mare, Verguleasa și Voineasa.

Municipiul Caracal și pe raza următoarelor localități: Drăgănești Olt, Piatra-Olt, Băbiciu, Bârza, Brastavățu, Brâncoveni, Brebeni, Bucinișu, Cezieni, Coteana, Dăneasa, Deveselu, Dobrosloveni, Dobrun, Drăghiceni, Fălcoiu, Fărcașele, Grădinile, Gostavățu, Izvoarele, Mărunței, Milcov, Obârșia, Osica de Sus, Osica de Jos, Pârșcoveni, Radomirești, Redea, Rotunda, Rusănești, Scărișoara, Sprâncenata, Stoenești, Stoicănești, Studina, Şopârliţa, Traian, Urzica, Vâlcele, Vădastra, Vădăstrița, Vlădila, Vișina, Vişina Nouă și Voineasa.

Starea de alertă a fost instituită pentru o perioadă de 30 de zile, începând din data de 18 mai, când a fost adoptată de Guvern.

Începând cu data de 18.05.2020 se instituie starea de alertă pe întreg teritoriul țării pe o durată de 30 de zile. Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în: spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

Activităţi permise

 • Activitățile de îngrijire personală care se desfășoară în spațiile special destinate
 • Pregătire fizică în cadrul structurilor și bazelor sportive, constând în cantonamente, antrenamente și competiții sportive
 • Activitatea instituțiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producției de film și audiovizual, a instituțiilor de spectacole și/sau concerte, a centrelor și/sau a căminelor culturale și a altor instituții de cultură, precum și evenimentele culturale în aer liber și festivalurile publice și private
 • Activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele cu caracter privat
 • Activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber dacă participă cel mult 3 persoane care nu locuiesc împreună. Exemple: ciclism, drumețiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânătoarea, pescuitul
 • Evenimente private în spații închise dacă participă cel mult 8 persoane
 • Circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 3 persoane dacă aparțin aceleiași familii
 • Se permite desfășurarea, după data de 02.06.2020, a unor activități de pregătire, pe o perioadă de 2 săptămâni, pentru elevii claselor terminale (a 8-a, a 12- a și a 13-a), precum și pentru organizarea examenelor naționale în condițiile respectării măsurilor de prevenire

Activităţi interzise

 • Mitinguri, demonstrații
 • Procesiuni
 • Concerte
 • Orice tip de întruniri în spații deschise, inclusiv a celor de tipul drive-in
 • Activitățile recreative și sportive în aer liber cu peste 3 persoane care nu locuiesc împreună
 • Întrunirile de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise
 • Circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii
 • Evenimente private în spații închise cu mai mult de 8 persoane

Rămân ÎNCHISE:

 • Sălile de jocuri (inclusiv de noroc)
 • Sălile de fitness
 • Piscine
 • Locațiile de tratament balnear
 • Locuri de joacă
 • Spațiile comune de servire a mesei/băuturii din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât și la terasele din exteriorul acestora.
 • Mall-urile de peste 15.000 mp

Hotărârea Guvernului prin care este declarată starea de alertă a fost adoptată, miercuri, și de Parlament, dar cu modificări. 

Deputații și senatorii au inclus obligația ca Guvernul să furnizeze măști pentru familiile și persoanele defavorizate.

O altă modificare adoptată de Parlament prevede că autoritățile locale vor putea suspenda sau numi persoanele din conducerea unităților sanitare din subordine.

De asemenea, Guvernul, prin Ministerul Sănătății, va pune la dispoziția autorităților locale necesarul de măști de protecție pentru familiile și persoanele defavorizate de pe raza unităților administrativ – teritoriale respective.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here