Alexandru Rafila, despre vacanţele românilor în Grecia şi Bulgaria: „E mai puţin probabil să ne îmbolnăvim acolo decât în ţară”

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, că rata de transmitere a coronavirusului în țara noastră se menține în jurul valorii de 0,9 ca în multe state din UE, dar că „orice călătorie suplimentară poate să afecteze cifrele”.

Doctorul Alexandru Rafila a spus la Digi24 că „este foarte bine că cifrele sunt în scădere” dar că acest lucru „nu înseamnă că trebuie să renunțăm la măsurile de protecție individuală și să revenim la un comportament care poate favoriza transmiterea virusului”.

„Nu există niciun fel de informație obiectivă care să arate că transmisibilitatea e mai mică în această perioadă. E posibil ca sezonul cald să afecteze transmisibilitatea, dar virusul în sine nu și-a schimbat caracteristicile. E mult mai important să rămânem pe trend descendent decât să facem experimente, prin care renunțăm la măsurile de protecție și să constatăm eventual că apar focare”, a afirmat Rafila.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a adăugat că în România rata de transmitere se menține în jurul valorii de 0,9, ca în majoritatea țărilor din UE și din Europa, cu excepția Rusiei și a Belarusului.

Rafila a spus însă că acest lucru depinde și de vigilența oamenilor: „Nu e cazul să exagerăm cu relaxarea măsurilor de protecție individuală”.

În ceea ce privește opțiunea de petrecere a vacanțelor în Bulgaria și Grecia, Alexandru Rafila a spus că „orice călătorie suplimentară poate să afecteze cifrele”, deși cele două țări au o incidență mai mică a infecției decât România.

„E mai puțin probabil să ne îmbolnăvim acolo decât în țară. Deplasările în marea majoritate vor fi cu autoturisme individuale, ceea ce limitează transmiterea infecției. La începutul pandemiei multe dintre cazuri au fost semnalate în călătoria pe această rută (aviatică, n.red.), nu știu dacă din avion, dar cu siguranță în aeroport sunt puncte nevralgice”, a subliniat el.

Rafila a mai precizat că nu există pericol infectării prin aparatele de aer condiționat. „E un singur studiu la care faceți referire, care, din fericire, nu a mai avut confirmare, din alte surse științifice”, a mai spus el pt Digi24.ro.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here